Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_314_Osvobozené divadlo AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk – literatura, Moderní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace Tento materiál je určen pro 8. ročník.
Jeho cílem je předání důležitých informací o této látce žákům. Žáci si osvojí tyto historické informace se kterými budou v 8. ročníku dále pracovat. V materiálu je obsaženo vše důležité týkající se této látky, ve zkrácené podobě.

3 Jan Werich a Jiří Voskovec
Osvobozené divadlo Jan Werich a Jiří Voskovec

4 Osvobozené divadlo Osvobozené divadlo byla pražská avantgardní divadelní scéna, poměrně silně ovlivněná tehdejšími směry (dadaismus, poetismus,...) Počátečním cílem divadla byla kritika společnosti. V tomto divadle se prosadilo moderní pojetí scény = dostat diváka do kontaktu s hercem Uváděla se zde díla především zahraničních spisovatelů: G. Apollinare, A. Breton, ...

5 ... Začalo se hrát 8. února 1926 – Moliérova hra přejmenovaná na „Cirkus Dandin“ – málo diváků, jelikož hra zůstala nepochopena. Název Osvobozené divadlo mu dal r Jiří Frejka – jeden ze zakladatelů. O rok později se divadlo přestěhovalo na Malou Stranu – zde se poprvé přidali Voskovec a Werich. Po několika provokativních hrách bylo divadlo znovu přestěhováno a nazýváno „Spoutané divadlo“ ( nejlepší W +V období) – následovně divadlo přesídlilo zpět a vrátilo se i k původnímu názvu.

6 V +W v Osvobozeném divadle
Oba se na scénu tohoto divadla dostali r. 1927, kdy divadlo sídlilo na Malé Straně. Odehráli zde spoustu provokativních, přesto líbivých her, ale také několik neúspěšných představení. Jejich první hra zde nese název Vest pocket revue – („revue z kapsičky u vesty“) V době kdy divadlo neslo název „Spoutané divadlo“ zavedli W+V tzv. forbíny – improvizované dialogy reagující na aktuální politické a kulturní dění – sklidili velký úspěch u diváků.

7 ... Pozdější hry hrané v tomto divadle byly stále více kritičtější ke společnosti a tehdejší politice. Tuto napjatou situaci završilo označení her za protinacistické a následný zákaz další činnosti Osvobozeného divadla. Roku 1938 bylo divadlo úředně zavřeno. O rok později jeho hlavní protagonisté emigrovali do USA.

8 Hry Osvobozeného divadla
Vest pocket revue Sever proti jihu Caesar Nebe na zemi Pěst na oko Kostky jsou vrženy Golem Slaměný klobouk

9 Významné osobnosti Jan Werich Jiří Voskovec Jaroslav Ježek Jiří Frejka
Jiřina Štěpničková Vladimír Šmeral Emil František Burian

10 Použité zdroje


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google