Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika Milan Šimek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika Milan Šimek"— Transkript prezentace:

1 Informatika Milan Šimek
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Informatika Milan Šimek

2 POČÍTAČOVÁ SÍŤ Slouží k propojení počítačů mezi sebou jak v rámci jednoho podniku, tak třeba ke komunikaci mezi jednotlivými uživateli z celého světa.

3 Složení počítačové sítě
Počítačová síť sestává z těchto částí: 1.      Síťové uzly 1.1.            Výkonná zařízení 1.2.            Propojovací zařízení

4 Složení počítačové sítě
Výkonná zařízení jsou reprezentována převážně pracovními stanicemi – počítači. Ty mohou zastávat dvojí funkci: nadřazený server nebo podřízená klientská stanice.

5 Složení počítačové sítě
Propojovací zařízení jsou většinou jednoúčelová, sloužící k zajištění komunikace mezi počítači. Dělí se na tzv. pasivní (bez jakékoli řídící elektroniky) a aktivní (též inteligentní). Jejich význam a druhy uvedeme dále v textu.

6 Síťová propojení Síťová propojení jsou skutečnými nosiči informace. Díky nim se uskutečňuje komunikace mezi počítači. Patří sem různé typy metalických kabelů, optická vlákna, radiový či satelitní přenos a mnoho dalších.

7 Síťové služby Bez síťových služeb by žádná síť nemohla pracovat – nebyl by totiž důvod ji používat. Jako příklad uveďme ty nejužitečnější a nejznámější, jako je například elektronická pošta nebo prohlížení internetových stránek.

8 Síťový software Pokud máme k dispozici síťové služby, je třeba mít i síťový software, který nám je umožní využívat. Analogicky k předešlému bodu uveďme poštovního klienta a internetový prohlížeč

9 Zabezpečení sítě Hlavně v poslední době získává zabezpečení sítě stále více na důležitosti. Tajné informace, bankovní transakce či přístupová hesla musí být chráněny před nepovolanými osobami.

10 Výhody sítí V případě, že skupina více uživatelů potřebuje pracovat se stejnými daty, je mnohem efektivnější, než rozkopírování těchto dat na všechny PC, počítače propojit, tato data mít pouze na jednom z počítačů a ostatním uživatelům k nim povolit přístup. Takto zapojeným počítačům se říká počítačová síť.

11 Výhody sítí Centralizovaná správa a podpora
Sdílení hardwaru a softwaru Sdílení informací Jediný administrátor spravuje všechny PC Sdílení např. jedné tiskárny Rychlá výměna informací

12 Úloha počítače v síti Stanice (klient) Server (řídící PC)
Druhy serverů: Souborový a tiskový Databázový Mail server Fax server Server adresářových služeb

13 Typy sítě PEER TO PEER Všechny PC jsou si rovny, není zde žádná hierarchie Princip pracovní skupiny KLIENT – SERVER Velké množství PC řízených serverem Je zapotřebí speciální síťový software

14 Základní skupiny uživatelů
·       Administrators ·       Power Users ·       Users Backup Operators (rozlišení podle přístupových práv)

15

16 Rozsahy sítí Síť lokálního rozsahu (LAN)
zkratka pro síť malého rozsahu. Řádově hovoříme o desítkách metrů. Nejčastěji to bývá zapojení počítačů v jedné budově Síť metropolitního rozsahu (MAN) Příkladem sítě MAN může být třeba propojení dvou poboček firmy sídlících v různých částech jednoho města.

17 Rozsahy sítí WAN (wide area network) je síť rozsahově velkých vzdáleností. Hovoříme o kilometrových vzdálenostech. Datové linky jsou velkokapacitní, přenesou velké množství dat

18 NETWARE Kromě počítačů potřebujeme pro vytvoření sítě další vybavení pro přenos dat, např. modem, síťový adapter, zařízení pro bezdrátový přenos, kabeláž atd. Záleží na typu sítě.

19 Síťová karta

20 Kroucená dvojlinka (TP)

21 Konektory RJ-45

22 Síťové topologie · BUS (sběrnice) · STAR (hvězda) · RING (kruh)
·       Hybridní (smíšená)

23 Sběrnice (BUS)

24 STAR

25 TOKEN RING

26 HUB (rozbočovač)

27 ROUTER (směrovač)

28 GATEWAY

29 Bezdrátové spoje 1. mikrovlnný přenos 2. rádiový přenos
optický přenos

30 Mikrovlnný přenos Mikrovlnný přenos nachází uplatnění v přenosu informací na středně dlouhé vzdálenosti. Spojení je realizováno dvojicí parabol (které musí být naprosto přesně polohově seřízeny). Maximální přenosová rychlost sahá zhruba ke 155 Mb/s.

31 Rádiový přenos Rádiový přenos je naopak doménou delších spojení. Jednotlivé vysílače se dělí do několika kategorií dle vyzařovacího výkonu a tím i dosahu signálu. Každý instalovaný vysílač podléhá schválení. Maximální přenosová rychlost je zde řádově 10 Mb/s.

32 Optický přenos Optický přenos – (zde se jedná o bezdrátové spojení) je charakteristický svým krátkým dosahem signálu. Typické uplatnění nachází v kancelářích, kde se používá pro spojení několika málo zařízení (notebooky, tiskárny, organizéry …).

33 HUB

34 ROUTER,GATEWAY

35 ZÁVĚR Sítě bývají leckdy nestabilní
Nebezpečí útoku zvenčí – je třeba chránit se firewallem a aktualizovanými antivirovými a antispywarovými programy.


Stáhnout ppt "Informatika Milan Šimek"

Podobné prezentace


Reklamy Google