Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přeměněné horniny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přeměněné horniny."— Transkript prezentace:

1 Přeměněné horniny

2 Vznik přeměněných hornin
Přeměněné horniny vznikají přeměnou dříve vzniklých hornin – vyvřelých, usazených či dříve přeměněných Důvod přeměny: velký tlak vysoká teplota chemické působení horkých vodných roztoků blízkost vystupujícího žhavého magmatu

3 Uspořádání přeměněných hornin
Přeměněné horniny mají díky vysokému tlaku rovnoběžné uspořádání nerostů – břidličnatost. Břidličnaté a často zvrásněné přeměněné horniny označujeme jako krystalické břidlice.

4 Fylit Fylit vzniká částečnou přeměnou jílovitých usazených hornin. Je tvořen jemnými zrnky křemene a slídy, která mu dodává hedvábný lesk. Používá se jako střešní krytina.

5 Svor Svor vzniká při větším tlaku a teplotě z jílových a písčitých usazenin. Skládá se především z jemných šupin slídy a hrubších zrn křemene. Často obsahuje granáty.

6 Rula Rula vzniká za vysokého tlaku a vysoké teploty přeměnou usazených nebo vyvřelých hornin. Obsahuje usměrněná zrna živců, křemene a slíd (tmavých i světlých). Využívá se jako štěrk a stavební kámen.

7 Krystalický vápenec (mramor)
Krystalický vápenec vzniká přeměnou vápence a je tvořen různě velkými zrny kalcitu. Barva je většinou bílá, může obsahovat tmavší pruhy způsobené rozptýleným grafitem. Používá se například k výrobě dekoračních předmětů, k obkládání budov a k výrobě dlažebních kostek.

8 Amfibolit Amfibolit vzniká přeměnou hornin obsahujících amfibol. Je břidličnatý a využívá se především jako silniční štěrk.

9 Výskyt přeměněných hornin v ČR


Stáhnout ppt "Přeměněné horniny."

Podobné prezentace


Reklamy Google