Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyhodnocení 4. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: „Evropská ekonomika a její perspektivy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyhodnocení 4. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: „Evropská ekonomika a její perspektivy“"— Transkript prezentace:

1 Vyhodnocení 4. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: „Evropská ekonomika a její perspektivy“

2 F. Vencovský (Finance a úvěr, 1999): „Utváření emisního mechanismu společné evropské měny“ … vážná situace nastane v případech, kdy mzdové a cenové nárazy nebo finanční potíže v členské zemi se už nebudou moci projevit znehodnocováním kurzu její měny, devalvačními tlaky apod., ale odrazí se bezprostředně v hospodářských poměrech této země a projeví se i určitým tlakem na emisní politiku ECB …(s. 31)

3 „Evropská ekonomika a její perspektivy“ Výzva k účasti směřovala na následující oblasti: –měnová a finanční teorie, –finanční trhy a jejich stabilita, –hospodářská a sociální politika, –s případným přesahem do příbuzných oblastí. Byly očekávány příspěvky zaměřené jak teoreticky, tak i s hospodářsko-politickými aplikacemi. Do soutěže se mohli přihlásit autoři, kteří –v roce vyhlášení soutěže dosáhli maximálně 35 let –občany ČR nebo mají dlouhodobý pobyt na území ČR.

4 Původnost soutěžních prací: –zasílat bylo možno příspěvky, které ještě nebyly knižně nebo časopisecky publikovány. –publikování ve formě příspěvků na konferencích, working papers nebo kvalifikační práce byla však přijatelná. Práce zaslalo 13 soutěžících –většina prací měla vysokou kvalitu, –10 prací bylo dodáno v angličtině, 3 v češtině, –práce byly hodnoceny anonymně ve dvou kolech.

5 Složení nominačního výboru: Bohuslava Šenkýřová – rektorka VŠFS, předsedkyně Oldřich Dědek – Univerzita Karlova Jaroslav Vostatek – VŠFS Mojmír Helísek – VŠFS Štěpán Jurajda – CERGE-EI Martin Macháček – VŠB-TU Alena Zemplinerová – VŠE Praha Petr Jakubík – prezident České společnosti ekonomické, EIOPA Jan Frait – Česká národní banka

6 Závěrečné kolo hodnocení –nominační výbor posuzoval 7 prací, které v prvním kole hodnocení získaly jednoznačný „náskok“. Nominační výbor dal doporučení předsedkyni výboru – rektorce VŠFS –odměnit autory 5 prací, –udělit v tomto ročníku hlavní cenu prof. Františka Vencovského.

7 Autoři 5 odměněných prací –magisterské studium na UK, VŠE, CERGE, Technical University of Lodz, LSE. –doktorské studium ukončené či probíhající – CERGE, UK, University of Warwick. –Zaměstnavatelé: ČNB, CERGE, UK, VŠFS, ŠAVŠ, ČSOB. Stojí za poznamenání: –mezi odměněnými pracemi se kromě absolventů českých škol opakovaně objevil absolvent University of Warwick.

8 Tématické zaměření odměněných prací –Trh práce –Dopady zdanění –Cenová konvergence –Propojení reálného a finančního sektoru –Systémové riziko a dluhové krize Další kvalitní práce –Měnová politika a kurzová dynamika –Transmise měnové politiky –Dynamická tvorba portfolií –Budoucí vývoj EU

9 F. Vencovský (Finance a úvěr, 1999): „Utváření emisního mechanismu společné evropské měny“ … dochází k prudkému rozmachu finančních trhů, a to jak co do objemu, tak do pestrosti forem…Je to vývoj, který citlivě reaguje na úroky, na měnové kurzy a vůbec na všechny impulzy peněžní politiky centrálních bank (s. 28)

10 5. místo PhDr. Tomáš Klinger – ČSOB, IES FSV UK: Systemic Risk and Sovereign Crises. Modelling Interconnections in the Financial System.

11 4. místo Ing. Václav Žďárek, MSc., Ph.D. – ČNB, Škoda Auto Vysoká škola A Robust Search for Determinants of Price Levels in European Union – Known 'Suspects' or New 'Villains'?

12 3. místo PhDr. Jan Zápal, Ph.D. – CERGE-EI: Consumption Tax Incidence: Evidence from the Natural Experiment in the Czech Republic.

13 Vítězné práce: Mgr. Barbara Pertold-Gebicka, M.A., Ph.D. – IES FSV UK: Job Market Polarization and Employment Protection in Europe. Ing. Tomáš Konečný, M.A. et M.A., Ph.D. – ČNB, VŠFS: Linkages Between the Financial and Real Sectors Across Interest Rate Regimes: The Case of the Czech Republic.


Stáhnout ppt "Vyhodnocení 4. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: „Evropská ekonomika a její perspektivy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google