Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

E VŽEN O NĚGIN A. S. Puškin. E VŽEN O NĚGIN Román ve verších Významné dílo ruského romantismu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "E VŽEN O NĚGIN A. S. Puškin. E VŽEN O NĚGIN Román ve verších Významné dílo ruského romantismu."— Transkript prezentace:

1 E VŽEN O NĚGIN A. S. Puškin

2 E VŽEN O NĚGIN Román ve verších Významné dílo ruského romantismu

3 J AKÝ BYL E VŽEN O NĚGIN ? Evžen měl volnost: přišel den, kdy V obleku londýnského dandy A s módní loknou na spánku Poznal svět – jeho smetánku. Ovládal tance od a do zet, Uměl psát, mluvit francouzsky, Klanět se, špinit ubrousky, Žádným faux pas sál nepopouzet.

4 J AK JE O NĚGIN CHARAKTERIZOVÁN ? Jak uměl střídáním svých zásad nevinnost zviklat zakrátko, zoufalstvím nervy krutě drásat, lichotkou podat cukrátko, počkat, až přijde slabá chvilka … cit zavést na půdu dost kluzkou, poznat, kdy bdělost oslepla, zachytit vznět a zatepla dosáhnout svého tajnou schůzkou

5 J AKÁ VLASTNOST JE POPISOVÁNA ? Oněgin zakládal si na cti jak Čaadajev, v osmnácti musel být celou sezónu tak říkajíc lev salonů. Tři hodiny se ostražitě prohlížel v lesku zrcadel, a pak svou krásu vyváděl …

6 J AKÉ POCITY MĚL O NĚGIN ? Ne, svět ho znudil tím svým rájem, v srdci měl tíhu únavy, po krátkém čase ztrácel zájem o celé krásné pohlaví a nevěry ho omrzely … přestával chodit za přáteli, i přátelství se rozklíží, když krocanovi s lanýži máte dát bublinkovou lázeň a sypat vtipy z rukávu, ač to chce obklad na hlavu… býval do soubojů blázen, teď pohrdal však číkoli: půtkou slov, šavlí pistolí.

7 J AKÁ ZPRÁVA PŘIŠLA O NĚGINOVI ? J AK NA NI REAGUJE ? Vpravdě jak z nebe přišla zpráva Z té zastrčené vesnice, Že starý pán už dokonává A rád by viděl dědice. Oněgin vypravil se v mžiku, Vsed do prvního dostavníku, Ujížděl jako splašený A zíval při pomyšlení, Jak bude nutné pro pár zlatek Hrát příbuzenskou pohádku… Přivítal ho však jenom statek: Strýček už ležel na márách, Připraven obrátit se v prach.

8 E VŽEN O NĚGIN - OBSAH http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky- denik/alexandr-sergejevic-puskin/evzen-onegin- 6.html o Charakterizujte dílo podle jednotlivých částí

9 T AŤÁNIN DOPIS O NĚGINOVI http://basne.webzdarma.cz/puskin_onegin1.html  Co píše Taťána Oněginovi o sobě?  Co se dovídáme o Oněginovi?  Jaký by byl Taťánin život, kdyby Oněgina nepoznala?  Jaké pocity má Taťána při psaní dopisu?


Stáhnout ppt "E VŽEN O NĚGIN A. S. Puškin. E VŽEN O NĚGIN Román ve verších Významné dílo ruského romantismu."

Podobné prezentace


Reklamy Google