Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvodní hodina Lubomír Berka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvodní hodina Lubomír Berka."— Transkript prezentace:

1 Úvodní hodina Lubomír Berka

2 Co se v letošním roce budete učit?
V loňském roce jste se seznámili s učivem pravěku a starověku. Letošní školní rok nás čeká doba středověku a počátky novověku. Středověk, který začal roku 476 n.l.,dělíme na: Raný ( ) Vrcholný ( ) Pozdní (1600)

3 Počátek středověku začal stěhováním národů.
V raném středověku vznikaly první středověké říše: Franská, Byzantská, Arabská Vytvářely se také první středověké státy: Anglie, Francie, Německo, Velká Morava, Český stát, Polsko, Uhry…

4 Důležitou roli sehrálo křesťanství.
Vznikaly první kostely a kláštery. Byly zakládány osady,vesnice a středověká města. Rozvíjela se románská a gotická kultura. Český stát dosáhl vrcholu za posledních Přemyslovců a Lucemburků.

5 Seznámíme se s učením mistra Jana Husa a husitskými válkami.
Vláda Jiřího z Poděbrad a Jagellonců. Na počátku 16. století nastupují na náš trůn Habsburkové. Ke konci školního roku se dostaneme i k počátku novověku. V západní Evropě začaly zámořské objevy (vznik kolonií v Americe a Asii).

6 V Evropě se upevňuje absolutismus.
V Anglii vládnou Tudorovci. Španělé budují koloniální říši. Přichází reformace a následuje protireformace. Konec učiva v tomto ročníku nás zavede na bojiště třicetileté války. Na závěr roku si učivo zopakujeme.

7 Během roku nás čekají tyto exkurze:
Památník Velké Moravy ve St. Městě Archeoskanzen Modrá Historické výstavy ve Slováckém muzeu a Slovácké galerii Projdeme se středověkým královským městem Uh.Hradiště


Stáhnout ppt "Úvodní hodina Lubomír Berka."

Podobné prezentace


Reklamy Google