Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká tabule Josefína Krátká 9.A 28.9.2009. Mapka ČR s označenou lokalitou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká tabule Josefína Krátká 9.A 28.9.2009. Mapka ČR s označenou lokalitou."— Transkript prezentace:

1 Česká tabule Josefína Krátká 9.A 28.9.2009

2 Mapka ČR s označenou lokalitou

3 Zařazení do geomorfologické soustavy Poberounská subprovincie. Do České tabule zasahuje střední tok Labe a Vltavy Nejvyšším bodem je Ralsko se 696 m nad mořem. Česká tabule je z převážné většiny tvořena horninami křídového útvaru. Místy se objevují jednotlivé pozůstatky vulkanické činnosti a skalní města. Česká tabule je tvořena horninami, které se usadily na dně moře – pískovce, slepence, jílovce.

4 slepé labské rameno Významný krajinný prvek vzniklý při regulaci Labe na počátku 20. století. Slepé Labské rameno si dodnes zachovalo původní vegetaci.

5 Nejvyšší vrchol České tabule Ralsko. Na vrcholu se nachází zřícenina hradu.

6 Český ráj Český ráj je názvem chráněné krajinné oblasti, nejstarší v Česku (od roku 1955). Zaujímá území o rozloze cca 181,5 km².

7 hora Říp Říp (460,7 m) je zdaleka viditelná hora s románskou rotundou na vrcholu, vystupující z roviny 5 km jižně od Roudnice nad Labem; památné místo české mytologie a historie.

8 Valdštejnský zámek v Jičíně

9 Hrad v Mladé Boleslavi

10 Použité zdroje www.wikipedia.cz http://www.mujicin.cz/ http://regiony.ic.cz/index.php?clanek=povrch &dir=stredni&menu=stredni


Stáhnout ppt "Česká tabule Josefína Krátká 9.A 28.9.2009. Mapka ČR s označenou lokalitou."

Podobné prezentace


Reklamy Google