Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, . .

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, . ."— Transkript prezentace:

1 Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, informace, obrázky Michael Mitraš – informace, obrázky

2 Charakteristika je to čeleď vyšších dvouděložných rostlin
větrosnubné dřeviny jsou to keře a stromy s jednoduchými střídavými listy vyskytují se v počtu 145 druhů v 6 rodech v mírném pásu severní polokoule jsou to jednodomé opadavé keře a stromy v České republice se vyskytuje celkem 11 původních druhů břízovitých květenstí se skládá ze 2 – 3 květů květy jsou jednopohlavné, pravidelné plodem je drobný jednosemenný oříšek zástupci: Bříza bělokorá  Líska obecná  Olše lepkavá  Habr obecný

3 Bříza bělokorá nejhojnější typ břízy v Evropě, díky své odolnosti a nenáročnosti výskyt prakticky ve všech lesích výška až 25 metrů, v extrémních podmínkách může být zakrslá Bříza bělokorá je v mladí hnědá, postupně zbělá květenství - jehnědy špičaté lepkavé pupeny trojúhelníkovité zaoblené listy s pilovitými okraji .

4 Líska obecná Líska je listnatý opadavý keř, který dorůstá výšky 4-5 m
ba jaře se objevují květy – samčí: 3 až 7 cm dlouhé jehnědy, samičí: drobné, nenápadné v pupenovitém obalu s malými červenými bliznami plodem je malý ořech, který je ukryt v obalu srostlých listenců a vyrůstá po jednom až pěti kusech .

5 Olše lepkavá výška až 30 metrů, kuželovitá koruna černohnědá kůra
střídavé okrouhlé listy široce vejčitého tvaru se zubatým okrajem jednopohlavné květy uspořádány v jehnědách, samičí se od samčích liší nafialovělou barvou listy opadávají ještě zelené obsahuje ploché nažky, uložené v černohnědých šišticích .

6 Habr obecný cenné tvrdé dřevo kůra je hladká a má šedou barvu
listy jsou střídavé, podlouhle vejčité, na vrcholu krátce zašpičatělé samčí květenství, svazčité samičí jehnědy vyrůstají na letorostech plody - drobný oříšek s trojlaločnými listenci .

7 Zápis je to čeleď vyšších dvouděložných rostlin
jsou to jednodomé opadavé keře a stromy květenstí se skládá ze 2 – 3 květů. květy jsou jednopohlavné, pravidelné plodem je drobný jednosemenný oříšek větrosnubné dřeviny zástupci: Bříza bělokorá Líska obecná Olše lepkavá Habr obecný

8 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C5%99%C3%ADzovit%C3%A9


Stáhnout ppt "Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, . ."

Podobné prezentace


Reklamy Google