Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VŠB Technická univerzita Ostrava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VŠB Technická univerzita Ostrava"— Transkript prezentace:

1 VŠB Technická univerzita Ostrava
Fakulta elektrotechniky a informatiky Vektorové řízení asynchronního motoru s neuronovým estimátorem rychlosti Autor: Ing. Martin Kuchař Školitel: Prof. Ing. Pavel Brandštetter, CSc. Pracoviště: Katedra výkonové elektroniky a elektrických pohonů

2 Úvod K vyhodnocení polohy a rychlosti (bez použití snímačů) se v současné době používají různé druhy estimátorů realizované naprogramovaným softwarem v řídicím mikropočítači. Jejich nasazení umožňuje především neustále klesající cena signálových procesorů (DSP) a jejich rostoucí výkon. Hlavní důvody k nasazení bezsensorového pohonu jsou:  redukce ceny a použitého hardwaru nárůst mechanické robustnosti nasazení v agresivním prostředí vyšší spolehlivost snížení požadavku na údržbu nárůst šumové imunity neovlivněný moment setrvačnosti stroje

3 Estimátor rychlosti s přímou umělou neuronovou sítí
Umělá neuronová síť s organizací

4 Vektorové řízení asynchronního motoru s rychlostním estimátorem
Struktura vektorového řízení AM

5 Realizace algoritmu pomocí DSP Blokové schéma řídicího systému

6 Experimentální výsledky
Průběhy skutečných a estimovaných otáček AM, momentotvorné a tokotvorné složky vektoru statorového proudu AM při rozběhu na 300 min-1 a následné reverzaci na –300 min-1 bez zatížení (měřítko otáček je 1 V » 60 min-1, měřítko proudu je 1 V » 1 A)

7 Experimentální výsledky
Průběhy skutečných a estimovaných otáček AM, momentotvorné a tokotvorné složky vektoru statorového proudu AM při rozběhu na 300 min-1 a následné reverzaci na –300 min-1 se zatížením (měřítko otáček je 1 V » 60 min-1, měřítko proudu je 1 V » 1 A)

8 Výkonová část elektrického pohonu

9 Řídicí část elektrického pohonu

10 Řídicí systém s DSP TMS320C40

11 Výsledky během studia (1/2):
Shrnutí základních poznatků o neuronových sítích a popis způsobů jejich trénování. Prezentace tří metod s neuronovou sítí pro řízení stejnosměrného pohonu, simulační výsledky porovnány s klasickým PID regulátorem. Předložena nová metoda vektorové pulsně-šířkové modulace s kompetitivní umělou neuronovou sítí (ANN-VPWM) pro řízení asynchronního motoru napájeného z nepřímého měniče kmitočtu s napěťovým meziobvodem. Provedeno simulační ověření i následná implementace do DSP na reálném elektrickém pohonu. Začlenění algoritmu ANN-VPWM do struktury vektorového řízení asynchronního motoru. Provedena simulace i experimentální ověření na reálném pohonu.

12 Výsledky během studia (2/2):
Návrh vhodné struktury přímé umělé neuronové sítě pro aplikaci rychlostního estimátoru ve vektorově řízeném pohonu s asynchronním motorem. Provedeno simulační ověření. Realizováno stanoviště pro sběr trénovacích dat na reálném elektrickém pohonu a trénink neuronových sítí. Praktická realizace uvedené aplikace a získání experimentálních výsledků. Dílčí část výsledků je pak prezentována v tomto příspěvku. Prezentace výsledků na mnoha mezinárodních i domácích konferencích a v odborných časopisech. Například světově uznávané konference EPE 2003 v Toulouse (Francie) a EPE- PEMC 2002 v Dubrovníku (Chorvatsko). Zodpovědný řešitel grantového projektu FRVŠ 496/2002 a člen řešitelského týmu grantových projektů CEZ: J17/98: a LN00B029.

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "VŠB Technická univerzita Ostrava"

Podobné prezentace


Reklamy Google