Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Společenské a hospodářské prostředí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Společenské a hospodářské prostředí"— Transkript prezentace:

1 Společenské a hospodářské prostředí

2 Námořní, letecká a jiné druhy dopravy

3 6. Doprava elektrické energie
Obsah 1. Námořní doprava 2. Letecká doprava 3. Vnitrozemská plavba 4. Potrubní doprava 5. Městská doprava 6. Doprava elektrické energie

4 Námořní doprava Hlavním předmět přepravy je doprava materiálů.
Typickým znakem námořní dopravy je velká vzdálenost a vysoká tonáž. Největší obchodní loďstvo mají státy tzv. Levné vlajky (Libérie, Panama…) Napadne Tě proč? Největším přístavem na světě je v rotterdamský Europort. Námořní doprava na mapě světa.

5 Letecká doprava Letecká doprava je nejrychlejším a nejbezpečnějším druhem dopravy. Přepravuje hlavně lidi , zboží, které rychle podléhá zkáze a listovní zásilky. Nejintenzivněji je využíván vzdušný prostor mezi Evropou a Severní Amerikou. Významná světová letiště. Letecká doprava na mapě světa

6 Vnitrozemská plavba Je to velmi levný druh dopravy.
Nevýhodou je malá rychlost. Nejdelší síť vnitrozemských vodních cest mají Rusko, Čína a USA. V Evropě je to v Nizozemsku, Německu, Belgii a Francii. Hlavním předmětem této dopravy je přeprava materiálů. Ve školním atlase světa najdi příklady vnitrozemských vodních cest.

7 Potrubní doprava Hlavním předmětem přepravy jsou tekuté a plynné látky. Mezi hlavní oblasti v této přepravě patří Severní Amerika, Západní Evropa, Rusko a Perský záliv.

8 Městská doprava Hlavím úkolem je zabezpečovat dopravu na území města.
Důležitým faktorem je ekologičnost dopravy. Ve velkých městech má velký význam metro. Nejstarší metro se nachází v Londýně, nejdelší v New Yorku.

9 Doprava elektrické energie
Zvláštní typ dopravy, důležitý pro hospodářský rozvoj. Používá se vedení vysokého napětí nebo kabely uložené na dně moře a v podzemí.

10 Otázky a úkoly 1. Vyjmenuj výhody a nevýhody námořní a letecké dopravy. 2. Ve školním atlase najdi regiony s největší a nejmenší hustotou námořní a letecké sítě. 3. Které další typy dopravy znáš?. 4. Ve školním atlase najdi regiony s největším významem jiných druhů dopravy.

11 Europort

12 Námořní doprava na světě

13 Největší letiště světa
1.Atlanta, Hartsfield-Jackson (ATL) 89,4 mil. pasažérů 2.Chicago, O’Hara (ORD) 76,1 3.London, Heathrow (LHR) 68,1 4.Tokyo, Haneda (HND) 66,8 5.Los Angeles (LAX) 61,9 6.Paris, Charles de Gaulle (CDG) 59,9 7.Dallas, Fort Worth (DFW) 59,8 8.Frankfurt (FRA) 54,2 9.Beijing, Capital (PEK) 53,6 10.Madrid, Barajas (MAD) 52,1 Praha, Ruzyně                          (PRG)           12,4

14 Významná světová letiště
Chicago, O´Hara Atlanta, Hartsfield - Jackson

15 Významná světová letiště
London, Heatrow Paříž, Charles de Gaulle

16 Letecká doprava na světě


Stáhnout ppt "Společenské a hospodářské prostředí"

Podobné prezentace


Reklamy Google