Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poradny zdravé výživy Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poradny zdravé výživy Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK."— Transkript prezentace:

1 Poradny zdravé výživy Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK

2 Poradny zdravé výživy  Vyšetření zdravotního stavu  Vyšetření nutričního stavu  Zhodnocení spotřeby (FFQ, 24 recall)  Zhodnocení zdravotních rizik  Edukace pacienta

3 Zhodnocení rizik  Identifikace základních rizikových faktorů  Antropometrie  Biochemie  Základní a jiná onemocnění  Zhodnocení stravovacích návyků  rizikové potraviny  časový rozvrh stravování  místo stravování a způsob přípravy  Pohybová aktivita  Kuřácké návyky

4 Edukace pacienta  1. návštěva  Vysvětlení zdravotních rizik  Ve spolupráci s pacientem návrh změn životosprávy a celkového životního stylu  Příp. zařazení pacienta do pohybového centra nebo centra pro odvykání kouření  Informační brožurky/letáky  Zápis dat do databáze  Další návštěvy  Změny v životosprávě? Kouření? Pohybová aktivita?  Doplňující informace o případných onemocněních, recepty, tipy do kuchyně …

5 Hodnocení nutričního stavu  Anamnéza – osobní, nutriční  Antropometrické vyšetření  Klinické vyšetření  Biochemické a hematologické vyšetření  Imunologické vyšetření

6 Anamnéza – osobní  základní onemocnění (délka trvání, vývoj, léky…)  jiná onemocnění (ICHS,DM,HT...)  onemocnění související s výživou  střevní obtíže (zácpa, průjem)  stolice (pravidelná/ nepravidelná)  váha (stabilní/ nestabilní)  váhové přírůstky  zhubnutí (kolik kg, v jakém čase)  ztráty tekutin  zvýšená / snížená potřeba energie

7 Nutriční anamnéza zjišťuje zpětně výživové zvyklosti pacienta (6 m, 1 rok)  skladba jídelníčku  strava – kvalitativně a kvantitativně  kulinární úprava pokrmů  kouření  alkohol (pivo, víno, destiláty)  káva (počet šálků denně)

8 Klasifikace nadváhy a obezity podle BMI a OP klasifikace tělesné hmotnostiBMI (kg/m 2 )stupeň obesity RIZIKO VZNIKU NEMOCÍ (relativní vzhledem k normální těl. hm. a OP) obvod pasu muži ≤ 102 cm ženy ≤ 88 cm muži > 102 cm ženy > 88 cm podváha< 18,5 –– norma18,5 - 24,9 –– nadváha 25,0 - 29,9zvýšenévysoké obezita 30,0 - 34,9Ivysokévelmi vysoké 35,0 - 39,9IIvelmi vysoké extrémní o. ≥ 40IIIextrémně vysoké

9 Klinické vyšetření  somatoskopie  jednoduché fyzikální testy:  měření krevního tlaku (HT > 140/90)  fragilita dásňových kapilár (krvácivost dásní – nedostatek vit. C, paradontóza)

10 Biochemické a hematologické vyš.  časné odhalení malnutricí (nedostatek, přebytek)  hodnoty: adekvátní,hraniční,deficientní  krev, plasma, sérum, erytrocyty, moč  bílkoviny v séru: albumin, transferin, prealbumin  KO: Hb, bílé a červené krvinky, …  krevní lipidy: HDL, LDL, Chol, TAG  vitamíny: v plasmě, moči  minerály: v plasmě, moči  lymfocyty: norma > 1800 / ug

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Poradny zdravé výživy Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK."

Podobné prezentace


Reklamy Google