Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní."— Transkript prezentace:

1 LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní a historické City, West End – centrum zábavy a East End – spíše průmyslová oblast.

2 Londýnská doprava V Londýně se člověk může svézt červenými poschoďovými autobusy, ale nyní už jen v historické čtvrti, protože mimo dvou linek ve zmiňovaném historickém centru byly tyto „double-deckery“ zrušeny. Dalším typickým symbolem Londýna jsou tradiční černé taxíky(cabs).

3 Tower Londýnský Tower se nachází na severním břehu Temže a jeho historie se píše již téměř tisíc let. Tower byl využíván mnoha způsoby, jako královský palác,pevnost,vězení,popraviště, královská pokladnice a muzeum.

4 Tower Bridge Tower Bridge je symbolem Londýna. Byl postaven a je nejznámější z londýnských mostů. Při proplouvání velkých lodí se uprostřed rozevírá a zvedá.

5 Katedrála sv. Pavla Katedrála sv. Pavla je jednou z největších na světě. Byla postavena v 17. století po Velkém požáru. Je to sídlo londýnského biskupa. Princ Charles a Lady Diana zde měli svatbu.

6 Westminsterský palác Budova parlamentu se oficiálně nazývá Westminsterský palác Ve středověku sloužil jako královská rezidence, ale Jindřich VIII. přenechal budovu vládě.

7 Big Ben Westminsterský palác má Hodinovou věž se slavným zvonem nazvaným po prvním komisaři pro pracovní zakázky siru Benjaminu Hallovi Big Ben (byla to jeho přezdívka).

8 Buckinghamský palác Buckinghamský palác je od dob královny Viktorie sídlem anglických králů a královen. Byl postaven pro vévodu z Buckinghamu v roce 1703. Výměna stráží je jedna z největších atrakcí a koná se každý den v 11:00.

9 Downing Street Downing Street číslo 10 je domovem britských premiérů od roku 1732, kdy Jiří II. nabídl tento dům siru Robertu Walpoleovi.

10 Trafalgarské náměstí Trafalgarskému náměstí dominuje 18 stop vysoká socha Horácia Nelsona stojící na 151 stop vysokém sloupu. Kolem náměstí jsou budovy kostela sv. Martina a Národní galerie.

11 Londýnské oko Londýnské oko je největší vyhlídkové kolo na světě (150 m vysoké). Bylo postaveno k oslavám nového milénia. Provozují ho Britské aerolinie. Kolo se nikdy nezastavuje; jedna otočka trvá 30 minut, o kolo se stará 200 zaměstnanců.

12 Piccadilly Circus Piccadilly Circus je zábavním centrem Londýna. Setkává se tu pět hlavních ulica v nejbližším okolí je soustředěno mnoho londýnských divadel, kin, restaurací a obchodů. Uprostřed náměstí stojí soška Erose.

13 Greenwich Greenwich se rozkládá východním směrem od Londýna a své ploše 80 hektarů nabízí návštěvníkům mnoho atrakcí stejně jako nádherné výhledy na dolní tok řeky Temže. Stará Královská observatoř se sice přemístila, ale stále si můžete rozkročmo stoupnout nad nultý poledník, který ukazuje mosazný proužek na zemi.

14 Národní muzeum mořeplavby
V Greenwichi se nachází také část Národního muzea mořeplavby, kde je největší sbírka lodí a navigačního vybavení lna světě. Ve zdejším suchém doku je taky zakotvena loď Cuty Sark z roku 1869.


Stáhnout ppt "LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní."

Podobné prezentace


Reklamy Google