Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D.7.09 Václav II. a Václav III. Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Václav II. (1278/83 – 1305) Český a polský král. Po smrti Přemysla Otakara II. mu bylo pouze osm let, proto se jeho poručníkem stal Ota Braniborský. Ten odvezl Václava nejprve na Bezděz, poté do Braniborska. Po šestiletém drancování českého království a následném úpadku země Ota Braniborský souhlasil na naléhání české šlechty, zejména Záviše z Falkenštejna, a vrátil Václava do českého království.

3 Ota Braniborský Věrný spojenec Přemysla Otakara II. Strýc Václava II – 1283 správcem českého království. Uvěznil Václava na Bezdězu, poté v Braniborsku.

4 Záviš z Falkenštejna Český šlechtic z mocného rodu Vítkovců. Po smrti Přemysla Otakara II. navázal vztah s vdovou Kunhutou Uherskou. Okouzlil i Václava, stal se jeho rádcem. Závišovi odpůrci ho u Václava pomluvili. Raději se se svou novou manželkou usadil v ústraní na Svojanově. Nakonec byl zajat a obviněn ze zrady a přípravy královy vraždy. Roku 1290 popraven u hradu Hluboká.

5 Byl vynikající panovník, ovládal několik jazyků, byl skvělý diplomat
Byl vynikající panovník, ovládal několik jazyků, byl skvělý diplomat. Dosahoval kompromisy se šlechtou i s církví. Velké úspěchy měl i ve výbojích a v zahraniční politice. Roku 1300 získal polskou korunu a roku 1301 získal pro svého jediného syna Václava uherskou korunu.

6 Založil nová města, hrady a zbraslavský klášter
Založil nová města, hrady a zbraslavský klášter. Roku 1300 vydal horní zákoník a dal v Kutné Hoře razit pražské groše.

7 Václav III. (1305 – 1306) Poslední český panovník z dynastie Přemyslovců. Druhorozený syn Václava II. a Guty Habsburské. R zasnouben s Alžbětou, dcerou uherského krále Ondřeje III. Když r vymírají Arpádovci po meči, stal se uherským králem. Roku 1304 vládli Přemyslovci území většímu než byla samotná Svatá říše římská.

8 Roku 1305 zdědil českou a polskou korunu
Roku 1305 zdědil českou a polskou korunu. Byl ve sporu s Vladislavem Lokýtkem (polský vladyka), začal proti němu sbírat zemskou hotovost. 4. srpna 1306 dorazil do Olomouce. Bydlel v domě bývalého olomouckého děkanství a byl zabit třemi ranami do hrudníku. Neví se, kdo byl vrah. Přemyslovci vymírají po meči.

9 Zápis: - na počátku regentem Ota Braniborský
Václav II. (1278/83 – 1305) - král český a polský - na počátku regentem Ota Braniborský - jeho rádce Záviš z Falkenštejna vydal horní zákoník a razil pražské groše pro syna získal uherskou korunu Václav III. (1305 – 1306) - král český, polský a uherský - 4. srpna 1306 zavražděn v Olomouci - Přemyslovci vymírají po meči

10 Doplňte chybějící jména v rodokmenu Přemyslovců
Konstancie Uherská Anna Judita Anežka Kunhuta Švábská Přemysl (Svatá) Anna Božena Beatrix Vladislav Kunhuta Haličská Kunhuta Anežka Guta Habsburská Anna Eliška Markéta

11 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, prosinec Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Přemyslovci, Václav II., Václav III., Kutná Hora, pražský groš Tato prezentace seznamuje se dvěma posledními králi z rodu Přemyslovců. Je možné zmínit se v souvislosti s Václavem II. o dolování stříbra v Kutné Hoře, ale tomuto tématu je věnována jedna samostatná prezentace. V prezentaci jsou použity vnitřní hypertextové odkazy a pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňkovým obrazovým materiálem. Prezentaci lze využít i pro samostudium. K zopakování posledních Přemyslovců doporučuji doplnit rodokmen, který je možné i vytisknout. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google