Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D.7.11 Jan Lucemburský Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Desátý český král (1310 – 1346), markrabě
moravský, hrabě lucemburský, dočasně král polský. Roku 1309 čeští vyslanci vyjednali sňatek s Eliškou Přemyslovnou, nebyli spokojeni s Jindřichem Korutanským. Roku 1310 proběhl sňatek ve Špýru.

3 Při příchodu je nucen obsadit vojensky Čechy
Při příchodu je nucen obsadit vojensky Čechy. Vydává inaugurační diplom – soubor privilegií a závazků, které má Jan Lucemburský vůči české šlechtě. Do úřadů nebude dosazovat cizince, na zahraniční boje nebude žádat zemskou hotovost.

4 Král cizinec Měl spory s Eliškou Přemyslovnou o způsob vlády.
O Čechy neprojevoval příliš velký zájem. Od české šlechty si půjčuje peníze na své boje, zastavuje královské statky. Víc času trávil v cizině než v Čechách.

5 Územní zisky Pro české království získal tato území:
1322 v trvalou zástavu Chebsko 1319 – 1329 Horní Lužici 1335 Vratislav s podstatnou částí Slezska

6 Král a rytíř Byl milovníkem rytířských turnajů.
Žádná významná bitva se bez něj neobešla, to mu bylo osudné. Roku 1346 vstoupil po boku francouzského krále Filipa do bitvy u Kresčaku. Byl už slepý (od roku 1339 – dědičná choroba). V předem prohrané bitvě padl.

7 Jindřich Korutanský Český král (1307 – 1310)
Hrabě tyrolský, vévoda korutanský. Manžel Anny Přemyslovny. Nerozhodný a nečinný panovník. Za jeho vlády v zemi chaos, prohlubuje se zadluženost. Poštval proti sobě šlechtu. Byl vyhnán z Prahy.

8 Zápis Jan Lucemburský (1310 – 1346)
Vymírají Přemyslovci po meči – hledá se vhodný nástupce Anna Přemyslovna + Jindřich Korutanský – je neschopný, vyhnali ho 1310 – Eliška Přemyslovna + Jan Lucemburský - musel dobýt Prahu - ztrácí zájem o českou politiku – „král cizinec“ - zadlužuje se u české šlechty - připojil Chebsko, Lužici a část Slezska 1346 umírá v bitvě u Kresčaku

9 Na časovou osu doplň letopočty a správné události
1309 1310 1322 1335 1346 Bitva u Kresčaku Sňatek s Eliškou Přemyslovnou Dohodnutí sňatku Zisk Slezska Zisk Chebska

10 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, leden Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Lucemburkové, Kresčak, Eliška Přemyslovna, rytíř Tato prezentace seznamuje se základními informacemi z vlády Jana Lucemburského. Je možné více a podrobněji rozvést vztah s Eliškou Přemyslovnou a synem Václavem (Karel IV.). V prezentaci je vnitřní hypertextový odkaz o Jindřich Korutanském. Pod „smajlíky“ jsou ukryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Celou prezentaci je možné využít i k samostudiu. Poznatky leze upevnit doplněním časové osy, kterou je možné i vytisknout. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google