Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR"— Transkript prezentace:

1 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Obor: M/02 Cestovní ruch Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: Anotace: Šumava jako turistický region – specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu

2 ŠUMAVA

3 ŠUMAVA Šumava je rozsáhlé pohoří na hranicích Čech, Bavorska a Rakouska. Nejvyšší horou je Großer Arber (Velký Javor), 1456 m.n.m. Nejvyšší horou české části Šumavy je Plechý, 1378 m.n.m. Na severozápadě navazuje na Šumavu Český les, na východě Novohradské hory. V roce 1963 byla vyhlášena CHKO Šumava. V roce 1991 vzniká národní park Šumava – největší park v ČR. Významná lyžařská střediska – Železná Ruda, Špičák, Churáňov. Na Šumavě pramení řeky Vltava a Otava – vodácká turistika.

4 Šumava má poklidný reliéf, na rozdíl od Krkonoš je méně intenzivně kolonizována a potkáme zde méně turistů. Řada vesnic zanikla při odsunu německého obyvatelstva. Meandry Vltavy

5 Černé jezero je přirozeně vzniklé jezero ledovcového původu.
Řeka Vydra – kamenné peřeje

6 Železná Ruda – kostel Panny Marie Pomocné
Špičák – lyžařský areál v blízkosti Železné Rudy

7 Jezerní slať - horské rašeliniště, bývají zde měřena teplotní minima
Jezerní slať - horské rašeliniště, bývají zde měřena teplotní minima. Roku 1987 to bylo – 41,6 C. Modrava – horské středisko

8 Jeden z nejvýše položených hradů.
Kašperk Jeden z nejvýše položených hradů. Založen Karlem IV. k ochraně zemské hranice a zlatých dolů. Kašperské Hory Horské horní městečko, centrum těžby zlata na Šumavě.

9 Velhartice Rabí

10 Prachatice Hospodářské a správní centrum Pošumaví, okresní město.
Městská památková rezervace, řada pozdně gotických a renesančních památek. Unikátně zachovaný půdorys původního středověkého města.

11 Městská brána Renesanční měšťanské domy

12 Swarzenberský plavební kanál
Významná technická památka Šumavy Kanál, zřízený v letech , sloužil k plavení topného dříví ze Šumavy do Vídně. Dnes je několik úseků kanálu zrekonstruováno jako turistická zajímavost. Součástí kanálu je i 400 metrů dlouhý tunel.

13 Lipenská přehrada Vodní dílo na Vltavě, největší přehrada a největší vodní plocha v ČR. Délka přehrady je 42 km, největší šířka 5 km. Celoroční turistický ruch, lodní doprava, windsurfing, cyklostezky, in line dráhy

14 Vyšší Brod Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě byl ve středověku hospodářským centrem východní Šumavy. Dnes prohlídkové okruhy. Poštovní muzeum. Vyšší Brod je hlavním výchozím bodem při sjíždění Vltavy.

15 Hrad Rožmberk Původní sídlo rodu Rožmberků
Dva prohlídkové okruhy, rodové Buquoyovské muzeum. Zjevovala se zde Perchta z Rožmberka.

16 Český Krumlov Historické město ležícící v ohybech řeky Vltavy.
Městská památková rezervace a památka UNESCO. Jeden z nejvýznamnějších cílů turistického ruchu v ČR. Centrum rožmberského panství, později panství schwarzenberského. Zámek je po Pražském hradě největším hradním a zámeckým komplexem.

17 Zámecký most spojující starý a nový zámek
Barokní zámecké divadlo

18 Český Krumlov – celkový pohled

19 Radnice Městský kostel svatého Víta

20 ZDROJE: ceskych-rek 1%C4%8D%C3%ADho_vrchu.jpg


Stáhnout ppt "Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google