Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity VI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_JA_31_12 NázevBankovní produkty – úvěry Druh učebního materiálu Výkladová prezentace s komentářem učitele PředmětEkonomika Ročník2. Ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekPeněžní ústavy AnotacePopis druhů bankovních úvěrů, smlouva o úvěru, úročení. Metodický pokyn Prezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele porozumět základním pojmům. Diskuse ke zkušenostem žáků Doba trvání – 1 vyučovací hodina Klíčová slovaKontokorent, úvěr z kreditní karty, hypoteční úvěry, RPSN. Očekávaný výstup Seznámit se s pravidly pro poskytování bankovních úvěrů, kalkulovat cílovou částku. Datum vytvoření20. březen 2013

2 Bankovní produkty Úvěry

3 Kontokorent bankovní produkt, který kombinuje běžný účet s možností čerpat úvěr. Kontokorentní úvěr je čerpán tak, že klient, který si ho s bankou dohodne, může z běžného účtu čerpat i v případě, že na něm už nemá vlastní prostředky, a to do stanoveného limitu Úrokové sazby z kontokorentních úvěrů bývají zpravidla poměrně vysoké. Za překročení úvěrového limitu banky účtují vysoké sankční úroky. Splácení kontokorentu (kontokorentního úvěru) probíhá automaticky připsáním jakékoli platby, došlé na účet klienta. Úvěr z kreditní karty Při vydání kreditní karty stanoví banka svému klientovi úvěrový rámec, do jehož výše může úvěr čerpat. Úroková sazba z úvěru z kreditní karty bývá stanovena jako měsíční, tj. obsahuje zkratku p.m. Kreditní karta je především určena k bezhotovostním transakcím, tj. k bezhotovostním platbám u obchodníků. U těchto plateb je u každé banky možno využívat bezúročné období (nejčastěji v rozpětí 40-55 dnů) úvěr splatí, neplatí z úvěru žádný úrok.

4 Hypotéky/ Hypoteční úvěry Hypoteční úvěr je dlouhodobý úvěr, jehož splacení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti, a to i rozestavěné resp. nedokončené. Toto zástavní právo musí být zapsáno v katastru nemovitostí. Hypoteční úvěry mohou být poskytnuty jako: Neúčelové hypoteční úvěry (někdy nazývané americké hypotéky) Jejich výhodou je především možnost získat prostředky na nákup libovolného zboží a delší doba splatnosti než u klasických spotřebitelských půjček a tím menší zatížení klienta při měsíčních splátkách. Nevýhodou amerických hypoték je nutnost ručení za úvěr nemovitostí. Účelové hypoteční úvěry Účelové hypoteční úvěry může klient použít jen na účely, uvedené v úvěrové smlouvě, tj. nejčastěji na nákup nemovitosti. Lze ho ale také použít na rekonstrukci nemovitosti nebo výstavbu nové nemovitosti, splácení jiného úvěru či půjčky, tj. k refinancování dřívější investice do nemovitosti, nebo získání vlastnického podílu na nemovitosti (vypořádání společného jmění manželů nebo vypořádání dědictví) apod. Hypoteční úvěr lze také použít na nákup družstevního bytu (členských práv a povinností v bytovém družstvu) - v takovém případě musí klient zajistit hypoteční úvěr zástavním právem k jiné nemovitosti.

5 Spotřebitelské nebo též spotřební úvěry úvěry, které obchodní banky poskytují občanům k financování jejich nepodnikatelských potřeb, k nákupu spotřebního zboží nebo k financování různých služeb (jako jsou např. školné nebo dovolená). Výše úrokové sazby závisí na : výši úvěru zdali je úvěr poskytovaný jako účelový nebo neúčelový na době splatnosti úvěru na ocenění schopnosti klienta splácet úvěr (tzv. scoring – provádí banka) Klient většinou musí prokázat, že má pravidelný příjem a jeho výši banky obvykle vyžadují další různá potvrzení a doklady, někdy musí mít ručitele, nebo se musí za splacení spotřebitelského úvěru zaručit svým majetkem RPSN (roční procentní sazba nákladů) Tato sazba vyjadřuje celkový náklad úvěru vyjádřený jako %, které musíte po dobu trvání úvěru platit (tedy jakýsi celkový roční „úrok“). RPSN zahrnuje nejenom platby úroků, ale i poplatky a další náklady, které jsou s daným úvěrem spojeny – např. administrativní poplatkyVzorec pro výpočet ukazatele RPSN je uveden v příloze Zákona č. 321/2000 Sb. o spotřebitelském úvěru.

6 výpočet RPSN splátkový kalendář

7 Zdroje informací: http://cs.wikipedia.orgt Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách http://www.cnb.cz http://www.financnivzdelavani.cz http://www.penize.cz http://www.finance.cz http://www.coi.cz


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google