Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika."— Transkript prezentace:

1 Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika

2  studie se zabývá podrobným finančním rozborem současného penzijního připojištění se státním příspěvkem.  práce je brána z pohledu účastníka penzijního připojištění.  porovnává různé výše připojištění při rozdílných podílech na výnosech  srovnání varianty bez příspěvku a s příspěvkem od zaměstnavatele  jednorázová výplata versus výplatu doživotní penze.  porovnání s vlastním spořením v bance  cílem práce je vyjádření výnosového procenta penzijního připojištění z pohledu účastníka připojištění.  příkladová studie: účastník muž a žena ve věku 25 let. Podmínky:  uvažuji s platností zákonů ke dni 28. 2. 2009,  po celou dobu smlouvy uvažuji stejné legislativní podmínky.

3  v České republice existuje státem podporovaný program na penzijní spoření – penzijní připojištění se státním příspěvkem, řízený zákonem č.42/1994 Sb. o penzijním připojištění.  penzijním připojištěním se pro účely tohoto zákona rozumí shromažďování peněžních prostředků od účastníků penzijního připojištění a státu poskytnutých ve prospěch účastníků, nakládání s těmito prostředky a vyplácení dávek penzijního připojištění.  každý účastník může mít sjednáno pouze jedno penzijní připojištění  v současné době (12/09) na českém trhu působí 10 penzijních fondů

4  Příspěvky účastníka  Daňové výhody zaplacené příspěvky poplatníkem za zdaňovací období snížené o 6 000 Kč. maximální částka - 12 000 Kč. příspěvek zaměstnavatele do výše 24.000 Kč ročně nepodléhá odvodům na zdravotní a sociální pojištění, celková úspora činí 12,5 % z příspěvku zaměstnavatele

5  účastník: muž a žena ve věku 25 let  délka smlouvy: 35 let (do věku 60 let)  zvolené penzijní fondy:  PF České pojišťovny, a.s.  PF Komerční banky, a.s. Zvolené zhodnocení penzijních fondů: ▪ PF České pojišťovny, a.s. 3,09 % ▪ PF Komerční banky, a.s. 3,41 % zhodnocení fondu bude po celou dobu trvání stejné průměrná hodnota zhodnocení fondu - průměr zhodnocení v letech 2000 až 2008 (začátek existence fondů, „ekonomická krize“)

6  bez příspěvku zaměstnavatele (Česká pojišťovna)

7  s příspěvkem zaměstnavatele – 50 % (Česká pojišťovna)

8 MUŽŽENA Poznámka: Výnosnost penzijního připojištění vychází z měsíčně placených příspěvků účastníkem a měsíčních dávek, které mu fond doživotně vyplácí. Pro výnosnost z pohledu účastníka uvažuji pouze příspěvky, které si zaplatí on sám, příspěvky zaměstnavatele by v tomto případě neměli smysl. Jako výnos jsou započítány i státní příspěvky, které jsou na účet účastníka připisovány dle měsíčních příspěvků účastníka.

9 Pro srovnání penzijního připojištění s vlastním spořením na bankovním účtu jsem zvolil finanční produkt eMAX Plus od společnosti mBank, který nabízí roční zhodnocení 1,85%. Úroky jsou připisovány měsíčně. Výhodou spořicího účtu je, že naspořené peněžní prostředky má klient ihned k dispozici (popř. během několika dnů).

10

11  při pobírání doživotní penze 5 let – záporná výnosnost, 10 let a více výnosnost kladná  výhodnější pro nižší měsíční příspěvky než pro příspěvky vyšší, kdy poměr státních příspěvků k výši příspěvků účastníka klesá  vypočtené dávky doživotní starobní penze jsou také závislé na pohlaví účastníka  při uvažování varianty s příspěvkem zaměstnavatele je výnosnost připojištění z pohledu účastníka ještě vyšší  porovnání modelu penzijního fondu se spořením na spořicím účtu je ve všech variantách penzijního připojištění výhodnější penzijní připojištění.

12


Stáhnout ppt "Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika."

Podobné prezentace


Reklamy Google