Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.afiz.cz Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA 28. - 30. duben 2008 Investiční příležitosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.afiz.cz Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA 28. - 30. duben 2008 Investiční příležitosti."— Transkript prezentace:

1 www.afiz.cz Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA 28. - 30. duben 2008 Investiční příležitosti pro retailovou klientelu v České republice Ing. Petr Šafránek AFIZ

2 www.afiz.cz OBSAH Typy spořících a investičních instrumentů pro retailovou klientelu v ČR Investiční zprostředkování po implementaci MiFID Asymetrie regulace na finančním trhu Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

3 www.afiz.cz Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. Spořící účet Stavební spoření Penzijní připojištění se státním příspěvkem Kapitálotvorné životní pojištění Podílové fondy Investiční cenné papíry Typy spořících a investičních instrumentů pro retailovou klientelu v ČR

4 www.afiz.cz Spořící účet Bankovní produkt Vklad pojištěn na 90% max. 25.000,- EUR Aktuální úroková sazba max 3.5% p.a. Úrok daněn 15% Oprávnění pro distribuci – volná ohlašovací živnost Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

5 www.afiz.cz Stavební spoření Speciální bankovní produkt – poskytuje 5 specializovaných bank – stavebních spořitelen Vklad pojištěn na 90% max. 25.000,- EUR Přímá státní podpora 15% z ročního vkladu, max. 3.000,- Kč ročně Úrok osvobozen od daně Po uplynutí 6ti let trvání smlouvy je vklad včetně státních podpor k libovolnému použití Možnost čerpat úvěr účelově vázaný na bydlení, uvažuje se o rozšíření na vzdělání. Oprávnění pro distribuci – volná ohlašovací živnost Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

6 www.afiz.cz Penzijní připojištění se státním příspěvkem Poskytuje 11 specializovaných finančních institucí – penzijních fondů Pojistné snižuje základ daně účastníka, maximálně však o 12.000 ročně, a jen u smluv na minimálně 5 let a do minimálně 60ti let věku Možnost příspěvku zaměstnavatele do 24.000 ročně (nepodléhá dani z příjmu ani platbě soc. a zdrav. poj) – společný limit pro penzijní připojištění a životní pojištění a jen u smluv na minimálně 5 let a do minimálně 60ti let věku Výnos daněn na konci 15% Smluvní vztah do 60ti let, jinak se vrací státní příspěvky Možnost čerpat doživotní penzi podle aktuálního stavu účtu Oprávnění pro distribuci – volná ohlašovací živnost Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

7 www.afiz.cz Kapitálotvorné životní pojištění Poskytuje většina pojišťoven Jednoznačně převládá investiční životní pojištění Pojistné snižuje základ daně, maximálně však o 12.000 ročně Možnost příspěvku zaměstnavatele do 24.000 ročně (nepodléhá dani z příjmu ani platbě soc. a zdrav. poj) Výnos daněn na konci 15% Smluvní vztah do 60ti let, jinak se zdaňují uplatněné odpočty Oprávnění pro distribuci – registrace ČNB po složení zkoušky Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

8 www.afiz.cz Podílové fondy Tuzemské podílové fondy nemají právní subjektivitu, spravují je investiční společnosti (v ČR nelze založit a.s. s variabilní kapitálem) Velká nabídka zahraničních podílových fondů Výnos osvobozen od daně z příjmu pokud podílník vlastní podílové listy minimálně 6 měsíců Oprávnění pro distribuci – registrace ČNB Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

9 www.afiz.cz Investiční cenné papíry Prodej prostřednictvím obchodníků s cennými papíry Výnos osvobozen od daně z příjmu pokud je investor vlastní minimálně 6 měsíců (u akcií nesmí podíl na jedné společnosti za posledních 24 měsíců překročit 5%) Oprávnění pro distribuci – licence ČNB obchodníka s cennými papíry, registrace ČNB jako investiční zprostředkovatel nebo jako vázaný zástupce OCP nebo IZ Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

10 www.afiz.cz Investiční zprostředkovatel Specifická národní právní úprava, využívající výjimku z MiFID za účelem jednoduššího získání podnikatelského oprávnění a nižších nákladů na činnost, než je tomu u obchodníka s cennými papíry – platí pouze pro ČR. Smí poskytovat pouze přijímání a předávání pokynů a investiční poradenství, obojí pouze pro investiční cenné papíry a podílové fondy. Nesmí nakládat s majetkem klientů Smí využívat vázaných zástupců za podmínek obdobných pro vázané zástupce obchodníka s cennými papíry podle MiFID Registrace ČNB, vázané zástupce zapisuje do registru IZ Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

11 www.afiz.cz Asymetrie regulace Přestože máme národní úpravu Investičního zprostředkovatele, je výrazně více regulován (zejména pokud jde o požadavky na vlastní činnost), než pojišťovací zprostředkovatel, který může nabízet prakticky totožné produkty prostřednictvím Investičního životního pojištění a nemá zdaleka tolik povinností ( a tím i nákladů) jako investiční zprostředkovatel Regulace výrazně znevýhodňuje prodej přímých investic do podílových fondů oproti prodeji investičního životního pojištění Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

12 www.afiz.cz Děkuji za pozornost Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. © 2008 kontakty: www.afiz.cz sekretariat@afiz.czsekretariat@afiz.cz, tel. 222 515 567 Vinohradská 37 120 00 Praha 2


Stáhnout ppt "Www.afiz.cz Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA 28. - 30. duben 2008 Investiční příležitosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google