Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem."— Transkript prezentace:

1 VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem komunikaci mezi počítači

2 VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ Joystick Gamepad Klávesnice Myš Trackball Touchpad
Scanner Tablet

3 VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ monitor dataprojektor reproduktor
počítačová tiskárna plotter

4 Joystick pro ovládání pohybu objektů na obrazovce
Základním dílem je tyčka upevněná kolmo do podložky Vychýlení tyčky vyvolá odpovídající pohyb objektu na obrazovce Užívá se zejména při hraní počítačových her a například u leteckých simulátorů

5 Gamepad zařízení k ovládání počítače nebo herní konzole, používané především při hraní počítačových her a videoher. Dříve se používalo připojování těchto zařízení přes Gameport, dnes se pro připojení používá již výhradně sběrnice USB.

6 Klávesnice klávesnice odvozená od klávesnice psacího stroje.
určena ke vkládání znaků a ovládání počítače jsou napájené z počítače a komunikují s ním po sériové lince. má na vrchní straně malá tlačítka Ve většině případů stisk klávesy způsobí odeslání jednoho znaku Některé klávesy slouží jen jako předvolba. Odeslání některých symbolů pak vyžaduje stisk či držení několika kláves současně nebo postupně. Existuje velké množství různých rozložení kláves. Skupiny kláves: - Alfanumerická klávesnice - Zabírá většinu plochy, obsahuje klávesy 26 písmen,mezerník, klávesy s interpunkcí a klávesy s číslicemi. - Numerická klávesnice + Systémové klávesy – ESC,

7 Myš malé polohovací zařízení, které převádí informace o změně své pozice na povrchu plochy (např. desce stolu) do počítače, což se obvykle projevuje na monitoru jako pohyb kurzoru. Nachází se na ní jedno či více tlačítek může obsahovat jedno i více koleček pro usnadnění pohybu v dokumentu. Ze spodní strany nalezneme zařízení snímající pohyb. 2 základní typy: Kuličková – (starší typ) vespodu myši je vložena kulička, která se pohybem myši odvaluje a přenáší tak svůj pohyb na dvě hřídele (vertikální a horizontální pohyb) Optická – pracuje na principu optického snímání povrchu pod myší. V myši je umístěn optický snímač (CCD či CMOS prvek s maticí o velikosti několik desítek bodů), který snímá obraz v podobném rozlišení, jaké má například ikona programu.

8 Trackball Je vstupní zařízení podobné myši.
Jde jednoduše o kuličku umístěnou v podložce, jíž se dá pohybem prstů pohybovat. Kulička je navrchu, nikoliv zespodu jako v případě myši. Trackball je nasazován v případě, kdy standardní myš není vhodná.

9 Touchpad je vstupní zařízení běžně používané u laptopů.
Jeho účelem je pohybovat kurzorem po obrazovce podle pohybů uživatelova prstu. Touchpad je náhrada za počítačovou myš.

10 Scanner je hardwarové vstupní
zařízení umožnující převedení fyzické 2D nebo 3D předlohy do digitální podoby pro další využití, většinou pomocí počítače. Využívají paprsku laseru nebo laserové diody.

11 Tablet je počítačová vstupní periferie, která umožňuje ovládat počítač podobným způsobem jako počítačová myš. Jde o desku, po které je možno pohybovat speciálním perem. Pohyb tohoto pera je přenášen do počítače, kde může sloužit k ovládání kurzoru nebo ke kreslení po obrazovce. Používá se zejména v grafických programech, neboť umožňuje kreslit v podstatě stejným způsobem jako tužkou na papír. Na rozdíl od počítačové myši je kreslení pohodlnější, přesnější .

12 Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící
k zobrazování textových a grafických informací. Narozdíl od televizoru není obvykle vybaven vysokofrekvenčním vstupním obvodem (tunerem). Signál je do něj přenášen buď analogově nebo digitálně. Monitory můžeme podle používaných technologií rozdělit na několik skupin: CRT (klasická lampová obrazovka), LCD (tekuté krystaly), plazmová obrazovka, a další, méně obvyklé typy (LED, projektory). Monitor je většinou propojen s grafickou kartou.

13 Dataprojektor zobrazuje výstupní informace v grafické podobě ve velkém formátu, promítá na plátno či zeď Umožňuje zprostředkovat prezentaci

14 Reproduktor jsou elektro-akustické měniče, tj. zařízení,
které přeměňují elektrický proud na zvuk. Zvláštním případem reproduktoru jsou sluchátka. Kromě principu elektromagnetu se v některých případech používá k rozkmitání membrány i piezoelektrický jev. Různé dělení: Širokopásmové , Basové reproduktory , Středopásmové reproduktory, Výškové reproduktory atd.

15 Tiskárna Tiskárna přenáší textové a grafické informace na papír.
Pod pojmem tiskárna rozumíme: - Počítačové výstupní zařízení - Provoz na výrobu tiskovin (noviny, časopisy, knihy, letáky, ...) Běžně užívané tiskárny: Inkoustové , jehličkové , laserové…..

16 Plotter plotter kreslí obraz pomocí tužky nebo pera.
Existují ale i varianty s inkoustovou tiskovou hlavou podobnou klasické tiskárně, případně řezací plottery, kde místo pera je nástroj na řezání (reklamní folie na auta). Medium (papír) může být pohyblivé v jedné ose nebo je pevně umístěno a pohybuje se pouze pero. Použití je převážně na technické výkresy, které díky rozměrům nelze na běžné tiskárně vytisknout.

17 videíčko

18 Zvouček

19 Jana Vyhlasová, MU Pedagogická Fakulta- SOVC
Děkuji za pozornost Jana Vyhlasová, MU Pedagogická Fakulta- SOVC


Stáhnout ppt "VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem."

Podobné prezentace


Reklamy Google