Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Periferní zařízení počítače

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Periferní zařízení počítače"— Transkript prezentace:

1 Periferní zařízení počítače
Jsou to všechny části hardwaru, které jsou odděleny od vlastního počítače.

2 Periferní zařízení počítače
Základní rozdělení: Vstupní zařízení – jsou to zařízení, pomocí nichž zadáváme počítači data, příkazy nebo informace (myš, klávesnice, mikrofon, webkamera, skener, herní ovladače a další) Výstupní zařízení – jsou to zařízení, pomocí nichž počítač předává informace nebo data svému okolí (monitor, tiskárna, reproduktory, projektor a další) Vstupně-výstupní zařízení – jsou to zařízení, pomocí nichž jsou přijímána i odesílána data (externí disky, externí paměti, modem a další)

3 Rozdělení podle způsobu připojení k počítači:
Pevné připojení - drátové připojení (sériové, paralerní, PS/2, LAN, USB, FireWire, eSATA, VGA, DVI, HDMI, DisplayPort) Bezdrátové připojení (IrDA – infračervený port, BlueTooth, Wi-Fi)

4 Popis základních připojení:
Seriové připojení se používá jako komunikační rozhraní osobních počítačů a další elektroniky. Pomocí seriového připojení se jednotlivé bity přenášených dat jsou vysílány postupně za sebou (v sérii) po jednom páru vodičů v každém směru. - využití k připojení modemů - v současnosti se již moc nepoužívá Paralelní port je původní název rozhraní, které je kompatibilní s počítači IBM PC. Byl navržen pro komunikaci s tiskárnou, která užívá 8bitovou prodlouženou ASCII sadu znaků. - využití k připojení tiskáren - v současnosti se již moc nevyužívá Konektor PS/2 je označení šestikolíkových konektorů mini-DIN, jimiž se k počítači (zpravidla zezadu) připojuje myš a klávesnice.

5 USB USB (Universal Serial Bus) je univerzální sériová sběrnice, v současnosti nejvíce rozšířený způsob připojení periferií k počítači. USB 1.1 (Low-Speed) - přenosová rychlost 1,5 Mbit/s USB 1.1 (Full-Speed) - přenosová rychlost 12 Mbit/s USB 2.0 maximální rychlost 480 Mbit/s USB 3.0 maximální rychlost je 5 Gbit/s - připojují se externí disky, fotoaparáty, kamery, tiskárny, skenery, mobilní telefony FireWire (označované jako i.Link nebo IEEE 1394) je standard sériová sběrnice pro připojení periférií k počítači. V současné době jsou k dispozici dvě verze FireWire. FireWire 400 (IEEE 1394a) - přenosová rychlost 400 Mbit/s FireWire 800 (IEEE 1394b) - přenosová rychlost 800 Mbit/s - připojují se digitální kamery, externí disky eSATA se používá pro připojení vnějších datových zařízení, nabízí stejnou rychlost a podporu technologií jako SATA. - maximální přenosová rychlost 3 Gb/s - připojení externích disků a optických mechanik (DVD, BluRay)

6 Myš, klávesnice Myš je základní polohovací zařízení sloužící k práci s počítačem. Převádí informace o svém pohybu po povrchu plochy do počítače. Typy myši: Tlačítková myš – připojení přes sériový port Tlačítková myš s kolečkem – připojení přes sériový port nebo PS/2 Optická myš – připojení přes PS/2 nebo USB Klávesnice je základní periferní zařízení počítače, skládá se z kláves ovládaných prsty. Slouží k psaní textu a ovládání počítačových programů funkčními klávesami a klávesovými zkratkami. - připojuje se pomocí PS/2, USB nebo bezdrátově

7 Tiskárny Tiskárna slouží k přenosu dat uložených v digitální podobě na papír, popř. fotopapír. Typy tiskáren: Jehličková tiskárna - tiskne se pomocí jehliček v tiskové hlavě, která projíždí nad papírem kolmo na směr posunu papíru. Je hlučná, pomalá, má málo kvalitní tisk. Připojuje se přes paralelní port. Tepelná tiskárna - tiskne se na papír pomocí tepla. Umožňuje černobílý nebo barevný tisk. Laserová tiskárna - laserový paprsek vykresluje obrázek na válec, na který se poté nanáší toner, ten se pak obtiskne na papír. Umožňuje černobílý nebo barevný tisk. Je nehlučná, má rychlý a kvalitní tisk. Připojuje se přes paralelní port nebo USB. Inkoustová tiskárna - tisková hlava pomocí trysek na papír tryská miniaturní kapičky inkoustu. Je nehlučná, má rychlý a kvalitní černobílý nebo barevný tisk. Připojuje se většinou pomocí USB. Některé tiskárny se mohou provozovat i jako síťové tiskárny připojené pomocí sítě LAN.

8 Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. K počítači je propojen přes grafickou kartu. Základní typy monitorů: - Analogové - CRT monitory - Digitální – LCD nebo LED Základní parametry monitorů: - Úhlopříčka - udává se v palcích - Rozlišení - udává počet bodů (pixelů), sloupců x řádků - Obnovovací frekvence - udává se v Hertzích (Hz) Připojení monitorů - VGA - analogový výstup - DVI - digitální výstup - HDMI - digitální výstup - DisplayPort - digitální výstup

9 Skener, externí disk Skener je zařízení, které umožňuje převedení fyzické 2D nebo 3D předlohy do digitální podoby pro jeho další využití. Skener může být ruční, stolní, bubnový, filmový nebo 3D. - připojení k počítači většinou pomocí FireWire, USB Externí disk je zařízení, které slouží k ukládání většího množství dat. Umožňuje rychlý a bezpečný přenos dat (čtení i zápis). Využívá se k zálohování dat a pohodlnému přenášení dat. - připojení k počítači pomocí FireWire, USB nebo eSATA


Stáhnout ppt "Periferní zařízení počítače"

Podobné prezentace


Reklamy Google