Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika a výpočetní technika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika a výpočetní technika"— Transkript prezentace:

1 Informatika a výpočetní technika
Ústav zdravotnických studií TUL 1. ročník

2 POČÍTAČ Stroj na zpracování informací. Hardware
technické vybavení počítače. Software programové vybavení počítače.

3 Základní jednotka Obsahuje nebo může obsahovat: Motherboard
Operační paměť Mechaniky pružných disků Pevné disky Rozhraní pevných disků Interní mechanika CD-ROM / DVD-ROM Interní mechaniky jiných diskových médií Videokarta ( GPU -grafická karta) Zvuková karta I/O karta Síťová karta Další zařízení

4 Další části Monitor Tiskárna Klávesnice Myš
Externí mechaniky diskových médií PCMCIA zařízení Scanner Další zařízení

5 Motherboard = deska plošného spoje tvořící základ celého počítače.
Fyzicky slouží k osazení jednotlivých komponent a k přenosu dat mezi nimi. Data mezi komponentami jsou přenášena po tzv. „sběrnicích„.

6 Motherboard obsahuje: Procesor Patici pro numerický koprocesor
Obvody čipové sady Rozšiřující sběrnici (bus) Paměti Vyrovnávací cache paměť Sloty pro připojení rozšiřujících karet může obsahovat: Vstupní/výstupní porty Řadič pružných disků Rozhraní pevných disků Videokarta /GPU

7 Procesor Procesor je základní součást počítače, která provádí výpočty, řídí překlad a vykonávání instrukcí uložených v operační paměti počítače.

8 Základní parametry procesorů
Taktovací frekvence - rychlost, s jakou procesor dokáže zpracovávat data, provádět s nimi různé operace a výpočty. Cache je obecný termín pro vyrovnávací paměť. Do této si procesor ukládá data, se kterými zrovna pracuje, aby je měl v případě potřeby okamžitě po ruce, což jeho práci výrazně urychlí. (L1, L2, L3)

9 Paměti Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje.

10 Rozdělení pamětí Vnitřní (interní) paměti Vnější (externí) paměti
Paměti osazené většinou na základní desce. Jsou do nich zaváděny právě spouštěné programy (nebo alespoň jejich části) a data, se kterými pracují. Vnější (externí) paměti Paměti realizované většinou za pomoci zařízení používajících výměnná média. Slouží pro dlouhodobé uchování informací a zálohování dat.

11 Vnitřní (interní) paměti
Jsou to paměti, s nimiž mikroprocesor bezprostředně pracuje. Tyto paměti, osazené většinou na základní desce, bývají realizovány pomocí polovodičových součástek. Základní typy: ROM RAM Cache paměti Registry

12 Vnější (externí) paměti
Paměti pro možnost uložení programů a dat pro pozdější využití. Papírová média; Magnetická média; Optická média; Magneto-optická média (magnetooptické disky jsou vyrobeny ze silně magnetických materiálů); Elektrická média.

13 Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivé součásti počítače. Přes sběrnice probíhá komunikace mezi mikroprocesorem a periferiemi.

14 Klávesnice Klávesnice slouží jako základní vstupní zařízení.

15 Myš Myš je zařízení, které umožňuje přenášet pohyb ruky po vodorovné podložce na obrazovku počítače. Slouží většinou jako ukazovátko při práci s mnoha dnešními programy. Dělení myší Elektromechanické Optomechanické Optické LED LASER Alternativní zařízení: Trackball – větší kulička je zabudována v zařízení a pohybuje se s ní přímo prstem, Trackpoint – tlustší malá tyčinka uprostřed klávesnice, která naklánění přenáší na pohyb kurzoru, Touchpad – destička měřící elektrickou kapacitu, kterou ovlivňuje posunování prstu.

16 Monitor Je na něj směrována většina výstupů z PC.
Zobrazování textové i grafické informace. Katodové LCD Plazmové OLED/ AMOLED - (zkratka anglického Organic light-emitting diode) je typ displeje využívající technologii organických elektroluminiscenčních diod.

17 Tiskárna Je výstupní zařízení počítače sloužící k převodu digitální reprezentace obrazu na papír nebo fólii. Existuje velké množství technologií tisku. Pro různé oblasti použití jsou vhodné různé typy tiskáren.

18 Druhy tiskáren Tiskárny s typovým kolečkem - Tisková hlava má jediný elektromagnet - úderník. Mezi barvící páskou a úderníkem se pohybuje typové kolečko. Má tvar jako kopretina a na konci každého paprsku je jeden znak. Válcové (bubnové) tiskárny - Mechanický typ tiskárny.Princip tisku je obdobný jako u tiskárny s typovým kolečkem. Tepelné (termo) tiskárny - Tiskárna používající k tisku druh papíru citlivý na teplo. Jemné statické jehličky se pohybují a zahřívají se. V kontaktu s papírem způsobují jeho zabarvení.

19 Druhy tiskáren Jehličkové tiskárny - Je označována také jako maticová tiskárna (dot matrix printer ). Inkoustové tiskárny - Je označována také jako trysková Laserové tiskárny - Laserový paprsek kreslí požadovaný obraz pohybujícím se paprskem na rotující válec. Tento válec je citlivý na světlo - v místě, kam paprsek dopadne, vznikne na válci elektrostatický náboj. LED tiskárny - Princip tisku je obdobný jako u laserové tiskárny, jen zdrojem světla při tisku je místo laseru polovodičová tisková hlava LED.

20 Plotter Výstupní zařízení produkující
fyzickou (papírovou) kopii obrazu v počítači. V posledních letech se používají velkoformátová tisková zařízení, která jsou svou technologií vlastně "zvětšenými tiskárnami", přesto se označují termínem plotter. Rozlišujeme dvě základní provedení plotterů – deskové a stojanové.

21 Skenery Skener je zařízení, které slouží ke snímání předlohy do počítače – převádí grafickou podobu na elektronickou. Skenovaná předloha se osvětlí vhodným zdrojem světla, odražené (prošlé) světlo se zachytí světlo-citlivými prvky, které ho změní na elektrický signál. Tento signál je následně převeden na číselné hodnoty dále zpracovatelné v PC.

22 Počítačová síť Počítačová síť je propojení počítačů (příp. dalších zařízení) umožňující jejich komunikaci a sdílení hardwaru, softwaru a dat.

23 Komponenty počítačových sítí
Hardwarové Uzly (počítače a karty pro síťová rozhraní) Topologie (fyzická a logická) Pasivní a aktivní prvky sítě Pomocné komponenty (periferní zařízení, bezpečnostní zařízení a nástroje) Softwarové Síťové operační systémy a software prac. stanic Prostředky (programové vybavení serverů a ovladače HW) Aplikace - síťové programové vybavení

24 Literatura http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan...
Mark Minasi: Velký průvodce hardwarem


Stáhnout ppt "Informatika a výpočetní technika"

Podobné prezentace


Reklamy Google