Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_3D.7.10 Heraldika Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Pomocná věda historická
Pomocná věda historická. Zabývá se studiem souhrnu pravidel a zvyklostí, podle nichž se tvoří znaky. Uplatňovala se zejména ve středověku. Zkoumá šlechtické znaky, znaky států, měst, korporací. Vzniká ve druhé polovině 12. století. První znaky se objevují v Anglii, ve Francii, Itálii, Německu a Španělsku. V Čechách je první erb – plamenná orlice na pečeti Přemysla Otakara I. (1192)

3 Erb Znamení umístěné na štítě. Původ v rytířských dobách ve 12. století. Rytíř, který jel do boje, byl obklopen čeledí. Aby ho družina rozeznala, označil se výrazným barevným značením na štítě. Další rozlišení – klenot na rytířské helmici.

4 Erbovní list Listina nejčastěji vydaná panovníkem, povyšujícím příjemce do šlechtického rodu. Nejstarší v Čechách z roku 1360.

5 Části erbu Nejdůležitější část erbu je štít. Je to tzv. povinná součást. Bývá kreslen kolmo, nebo mírně šikmo. Tvar štítu se nikdy nepopisuje. Další součásti erbu jsou přilba, klenot, popřípadě motto a štítonoš. Barva se nepopisuje (žlutá barva znamená zlatou, bílá barva znamená stříbrnou).

6 Nejčastější tvary štítů

7 Některé z možných klenotů

8 Erbovní zvířata

9 Dělení erbů

10 Zápis Heraldika Pomocná věda historická. Zabývá se studiem souhrnu pravidel a zvyklostí, podle nichž se tvoří znaky. Vzniká ve druhé polovině 12. století. Erb - znamení umístěné na štítě.

11 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, leden Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Čechy, rotunda, bazilika Tato prezentace má poskytnout pouze základní informace o oboru heraldika a jeho pravidlech. Seznamuje s některým částmi erbů. Pod „smajlíky“ jsou umístěny hypertextové odkazy s doplňujícím materiálem. Tvary štítů jsou z vlastních zdrojů. K tomuto tématu se pro žáky nabízejí dvě činnosti: a) vytvořit si na základě prezentace svůj vlastní erb, b) nacházet erbovní pověsti a seznamovat s nimi ostatní. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google