Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_02_SVP_102_Sbk Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Iva Sobotková VY_32_INOVACE_02_SVP_102_Sbk

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Hotelnictví, Ekonomické lyceum Předmět Občanská nauka, Základy společenských věd Ročník první Název tematické oblasti (sady) Mezinárodní organizace Název vzdělávacího materiálu OSN – orgány Anotace Prezentace je určena pro výuku společenskovědních předmětů v 1. ročníku čtyřletých oborů. Cílem vzdělávacího materiálu je stručnou a přehlednou formou žáky seznámit s hlavními orgány OSN, informovat o jejich úkolech. Na základě prezentace by si žáci měli vytvořit představu o fungování této organizace. Zhotoveno, (datum/období) Duben 2013 Ověřeno 2. května 2013

3 OSN United Nations

4 OSN - orgány Hlavní orgány  Valné shromáždění  Rada bezpečnosti  Hospodářská a sociální rada  Poručenská rada  Mezinárodní soudní dvůr  Sekretariát OSN může zřídit pomocné orgány.

5 Valné shromáždění Skládá se ze všech členů OSN – z jednoho státu maximálně pět zástupců. Každý člen má jeden hlas. K pravidelným zasedáním se schází 1x ročně. Zvláštní zasedání svolává generální tajemník na žádost Rady bezpečnosti nebo většiny členů OSN. Projednává a schvaluje rozpočet.

6 Valné shromáždění Projednává obecné zásady součinnosti při udržení míru a bezpečnosti. Podporuje mezinárodní spolupráci na poli politickém, hospodářském, sociálním, kulturním, výchovném a zdravotnickém. Prosazuje mírové řešení všech situací. Dostává zprávy od ostatních orgánů OSN a projednává je.

7 Rada bezpečnosti  Má základní odpovědnost za udržení míru a bezpečnosti.  15 členů - 5 stálých (Čína, Rusko, Francie, USA, Velká Británie) - 10 nestálých (volí je Valné shromáždění na dobu 2 let)  O procedurálních otázkách rozhoduje kladnými hlasy devíti členů.  O ostatních věcech rozhoduje kladnými hlasy devíti hlasů včetně všech stálých členů.  Rozpravy se se souhlasem Rady bezpečnosti může zúčastnit kterýkoli člen OSN nebo i stát, který není členem OSN.

8 Hospodářská a sociální rada Volena Valným shromážděním. 27 členů (každý rok 9 členů na dobu tří let) Vypracovává studie a zprávy o hospodářských, sociálních, kulturních, výchovných a zdravotních otázkách. Podporuje dodržování lidských práv a svobod. Dává doporučení a návrhy Valnému shromáždění. Svolává mezinárodní konference. Schází se podle potřeby.

9 Poručenská rada Ustavena r. 1945. Tvořili ji stálí členové Rady bezpečnosti. Spravovala 11 území, připravovala je na samostatnost. Do r. 1994 všechna svěřenecká území dosáhla samosprávy či nezávislosti. Činnost Poručenské rady byla ukončena do doby, kdy to bude situace vyžadovat.

10 Mezinárodní soudní dvůr Sídlo je v Haagu. 15 soudců – voleni Valným shromážděním a Radou bezpečnosti nezávisle na sobě. Voleni na devět let s možností znovuzvolení. Rozhodnutí jsou pro členy OSN závazná. Do pravomoci spadají spory předložené členskými státy a záležitosti stanovené Chartou OSN.

11 Sekretariát A.Generální tajemník - jmenuje ho Valné shromáždění na doporučení Rady bezpečnosti. B.Zaměstnanci – jmenováni generálním tajemníkem.  Poskytuje servis ostatním orgánům OSN.  Informuje média o činnosti OSN.  Organizuje mezinárodní konference.  Zajišťuje tlumočení projevů a překlady dokumentů do oficiálních jazyků OSN.  Nepřijímá pokyny od žádné vlády ani od jiné moci vně OSN.

12 Použitá literatura: DAVID, Roman. Politologie: základy společenských věd. 5. přepracované a rozšířené vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003, 458 s. ISBN 80-718-2162-4. Použité zdroje: Charta OSN. Charta OSN [online]. [cit. 2013-04-14]. Dostupné z: http:www.osn.cz Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google