Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433."— Transkript prezentace:

1 ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433 AutorMgr. Miloslav Bubeníček Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_DEH_0114 Stupeň a typ vzděláváníStřední odborné vzdělání v konzervatoři Vzdělávací oblastSpolečný odborný základ – Dějiny hudby Vzdělávací obor82-44-P/01 Hudba, 82-45-P/01 Zpěv Tematický okruh14. Clement Jannequin Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 19 let Anotace Výukový materiál určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaCl. Jannequin, programový chanson, zvukomalba Datum18. 2..2013 – datum ověření ve výuce

2 Anotace Text s názvem „Clement Jannequin“ je určen pro výuku předmětu dějiny hudby na konzervatoři. Hovoří o skladateli Cl. Jannequinovi, jeho životě a díle, o jeho přínosu ke zvukomalbě a možnostech popisnosti v hudbě. Předpokládá se odborný výklad pedagoga, ale text lze použít i jako osnovu pro samostatné studium.

3 Clement Jannequin

4 1. Clement Jannequin

5 Clement Jannequin (1480- 1560) je jedním z nevýznamnějších tvůrců francouzského chansonu. Působil jako kaplan – zpěvák v mnoha francouzských městech, ale byl také vysloužilým vojákem a hudebníkem ve službách rytířů, vévodů apod. Protektorem mu byl kardinál Jean de Guise. Ten byl mecenášem například Erasma Rotterdamského nebo také Rabelaise.

6 Na konci svého života se Clement Jannequin stal zpěvákem královské kapely. Byl prvním významným francouzským skladatelem, jenž dosáhl titulu královský skladatel. Jannequin se proslavil především takzvanými programovými chansony. Charakterizuje je snaha o realistickou tónomalbu. Jeho dílo je dalším krokem v dějinách hudby ve snaze o vyjádření obsahu textu hudebními prostředky.

7 Inspirační zdroje jsou rozmanité: - příroda ( L´aloulette – Skřivánek, Le chant des oisseaux – Ptačí zpěv ) - lovecké scény ( La chasse – Lov ) - satirické ( Le caquet des femmes – Žvanění žen, Les cris de Paris – Hlasy Paříže ). Nejslavnější je chanson La guerre – Válka.

8 Chanson La guerre je znám také pod možná přiléhavějším názvem La bataille – Bitva. Hudebně znázorňuje bitvu u Marignana ( 1515 ), jíž se skladatel také zúčastnil. Ve skladbě se napodobuje zvuk boje: rachot bubnů, fanfáry, výkřiky vítězící strany apod. Autor použil třídílné formové schéma pomalu – rychle – pomalu, jež se později stalo základem pro francouzskou operní předehru.

9 Chanson La guerre použil Cl. Jannequin ve své parodické mši Missa la Bataille, několikrát vyšla tiskem. Touto mší se zabýval i Tridentský koncil. Konstatoval, že hudba oslavující víc zem než ducha a boj místo religiozity není vhodná pro bohoslužbu. Zvukomalba francouzského chansonu zůstala v oblibě u francouzských skladatelů natrvalo.

10 Doporučený poslech: Cl. Jannequin: La bataille

11 Otázky pro ověření znalostí: 1.Co je to programový chanson? 2.Jaké jsou inspirační zdroje programového chansonu? 3.Co víte o mši La Bataille?

12 Literatura 1.Hrčková, Naďa: Dějiny hudby I. – Evropský středověk, Ikar 2005 2.Hrčková, Naďa: Dějiny hudby II. – Renesance, Ikar 2005 3.Smolka, Jaroslav: Dějiny hudby, TOGGA, Brno 2001 4.Šafařík, Jiří: Dějiny hudby, I. díl, Votobia, Praha 2002

13 Obrazová příloha 1. Clement Jannequin http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Janequin.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Janequin.jpg, 17. 2. 2013


Stáhnout ppt "ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433."

Podobné prezentace


Reklamy Google