Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433."— Transkript prezentace:

1 ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433 AutorMgr. Miloslav Bubeníček Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_DEH_0217 Stupeň a typ vzděláváníStřední odborné vzdělání v konzervatoři Vzdělávací oblastSpolečný odborný základ Vzdělávací obor82-44-P/01 Hudba, 82-45-P/01 Zpěv Tematický okruh17. Georg Friedrich Händel II. Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 19 let Anotace Výukový materiál určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaHändel, život, dílo Datum16. 9. 2013– datum ověření ve výuce

2 Anotace Text s názvem Georg Friedrich Händel II.slouží jako pomocný text při výuce předmětu dějiny hudby na konzervatoři. Předpokládá se doplnění informací výkladem pedagoga, ale lze jej použít jako vstupní osnovu pro další samostudium studentů.

3 Georg Friedrich Händel II.

4 Druhou významnou etapou v životopisu Georga Friedricha Händela je jeho cesta do Itálie. Když situace v hamburské opeře byla kritická – umělecká úroveň stále klesala – Händel v roce 1706 bez rozloučení odjel do Itálie. Tam při pobytu ve Florencii využil známosti se synem toskánského velkovévody Giovanniho Gastona Medicejského a získal doporučující dopisy.

5 V dubnu 1707 odcestoval do Říma. Nepříznivou situací se stalo, že papež Inocenc II. před nějakou dobou pro nemravnost zrušil velké operní divadlo, takže situace v opeře byla v Římě napjatá. Přesto se Händel prosadil jako interpret. Z té doby ovšem pocházejí další významná Händelova díla. Jeho první oratorium bylo Triumf času a pravdy, v němž hrál 1. housle A. Corelli. Ten prý prohlásil, že je to příliš francouzská hudba, složitá, že jí nerozumí.

6 Ve Florencii měla v roce 1707 premiéru Händelova první italská opera Rodrigo. Při ročním pobytu v Neapoli, kam se uchýlil před hrozící válkou, se spřátelil s neapolským místokrálem kardinálem Grimaldim, majitelem benátského divadla San Giovanni Grisostomo. Na jeho přímluvu byla roku 1709 v Benátkách provedena opera Agrippina. Již po 1. dějství volalo obecenstvo „Viva il caro Sassone!“, opera byla označena za nejzpěvnější z italských oper. Hrála se pak po celé Evropě.

7 V Itálii dosáhl Händel všech poct, kterých dosáhnout mohl. Když se tedy roku 1710 ozval hannoverský kurfiřt s nabídkou vysokého platu, vrátil se do Německa. V Hannoveru byla skvělá opera, řídil ji jako kapelmeister výborný Agostino Stefani, skladatel, ale také diplomat a církevní hodnostář. Brzy po nástupu ale Händel požádal o dovolenou, navštívil Halle, Düsseldorf a pak odcestoval do Anglie. Hudba v Anglii byla po smrti Henryho Purcella (1659-1695) v krizi.

8 V Londýně dostal libreto na italskou operu Rinaldo podle předlohy Tassova Osvobozeného Jeruzaléma. Dokončil ji za dva týdny. Premiéra byla v divadle Haymarket Hill 24. února 1711 a měla obrovský úspěch. Byly v ní použity jevištní efekty včetně vypuštění hejna vrabců a pěnkav. Opera měla 14 repríz a hrála se pak teké v Hamburku, Neapoli a Dublinu. V té době se Händel setkal s Johannem Heidegerem.

9 1. Královské divadlo Haymarket Hill

10 Doporučený poslech G. Fr. Händel: Vodní hudba - výběr

11 Otázky k ověření znalostí 1.Jak se jmenovalo Händelovo první oratorium? 2.Jak se jmenovala opera, kterou napsal v Itálii a měl s ní mimořádný úspěch? 3.Kam Händel odcestoval z Itálie? 4.Kterou zemi navštívil potom?

12 Doporučená literatura: 1. Kačic, Ladislav: Dějiny hudby III, Baroko, Euromedia Group – Ikar, Praha 2009 2. Smolka, Jaroslav: TOGGA, Praha 2001 3. Šafařík, Jiří: Dějiny hudby I., Votobia 2002

13 Seznam vyobrazení 1.Královské divadlo Haymarket Hill http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/London_Kings_Theatre_H aymarket.jpg 12.9.2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/London_Kings_Theatre_H aymarket.jpg


Stáhnout ppt "ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433."

Podobné prezentace


Reklamy Google