Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433."— Transkript prezentace:

1 ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433 AutorMgr. Miloslav Bubeníček Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_DEH_0318 Stupeň a typ vzděláváníStřední odborné vzdělání v konzervatoři Vzdělávací oblastSpolečný odborný základ Vzdělávací obor82-44-P/01 Hudba, 82-45-P/01 Zpěv Tematický okruh18. Franz Joseph Haydn - dílo Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 19 let Anotace Výukový materiál určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaSymfonie, koncert, sonáta, oratorium, mše Datum24. leden 2014– datum ověření ve výuce

2 Anotace Text s názvem Franz Joseph Haydn – dílo slouží jako pomocný text při výuce předmětu dějiny hudby na konzervatoři. Předpokládá se doplnění informací výkladem pedagoga, ale lze jej použít jako vstupní osnovu pro další samostudium studentů.

3 Franz Joseph Haydn - dílo

4 Dílo Josepha Haydna je rozsáhlé, byl to skladatel pracovitý a pilný. Za svůj život napsal na 2000 skladeb. Na jeho symfoniích můžeme sledovat vývoj této formy. Navazoval na Carla Philippa Emanuela Bacha, jeho pozdní symfonie jsou pak vzorem pro Beethovena a rané romantiky. Možnost práce s orchestrem po celý život – a také jeho životní optimismus – znamenala stálé hledání a experimentování a kombinacemi nástrojů, s využitím jejich možností, to vše s humorem a hudebním vtipem. Podobná situace je pak u smyčcového kvartetu, kde se od virtuózních prvních houslí propracovává k technicky vyrovnaným a rovnoprávným partům. Zde opět nalézáme vliv na Beethovena a další skladatele. Typická je Haydnova melodika s vlivy lidové hudby.

5 Skladby J. Haydna se vyznačují jednotou celku, citem pro proporce. Logicky rozvíjí témata a bravurně využívá možností tematické práce. V orchestru dovedl využít zvláštnosti jednotlivých nástrojů, používal malý klasický orchestr, jehož obsazení ustálil takto: 2 flétna, 2 hoboje, 2 fagoty, 2 lesní rohy, 2 trubky, 2 tympány a smyčcové kvinteto.

6 Instrumentální hudba Symfonie - celkem napsal 104 symfonií -první symfonie vznikla v roce 1759 ve službách hraběte Morzina, proto má podtitul Lukavická -poslední symfonii napsal v roce 1795 -na symfoniích lze sledovat vývoj této formy od předklasické sinfonie až po nejdokonalejší typ klasické symfonie.

7 Nejvýznamnější Haydnovy symfonie: -šest pařížských symfonií pro velký orchestr z roku 1786 -Symfonie č. 92 G dur „Oxfordská“ -12 londýnských symfonií, z nich například Symfonie č. 94 G dur „S úderem kotlů“ Symfonie č. 101 D dur „Hodiny“ Symfonie č. 103 Es dur „S vířením kotlů“ K nejznámějším patří Symfonie č. 45 fis moll „Na odchodnou“.

8 Komorní hudba Smyčcové kvartety -psal je po celý život, celkem asi 80 kvartetů -první smyčcový kvartet napsal v roce 1755, poslední roku 1802 -zpočátku měly první housle funkci koncertantní, další nástroje doprovodnou -ve vrcholných kvartetech bylo dosaženo nástrojové vyváženosti

9 -u pozdních skladeb sledujeme vliv Mozarta -vedle homofonie se objevuje i složitá polyfonie. Nejvýznamnější díla: Sonnenquartette (1771) Russische Quartette (1781) – z nich je nejznámější „Skřivánčí“ D dur „Ptačí“ C dur „Císařský“ G dur. Vedle kvartetů je J. Haydn také autorem dvou klavírních trií v tóninách C dur a G dur.

10 Oratoria -tvoří třetí vrchol Haydnovy tvorby -první, Il ritorno di Tobia, je z roku 1775 -zřejmě nejvýznamnější z celé jeho tvorby je Stvoření (1798) a Roční období (1801)

11 Opery -tato oblast Haydnovy je málo hraná, proto málo známá -nevýhoda: neměl dramatické cítění -v operách je citovost a ukazuje smysl pro humor -nejznámější jsou: Lékárník (buffa, 1768) Svět na Měsíci (1777) Armida (seria, 1783-4) Pravá vytrvalost (seria1777-8)

12 Další díla -pašijová kantáta Sedm slov Vykupitelových (1796) -mše, jsou to spíše duchovní koncerty: Mariacellská mše (1782) Paukenmesse C dur Theresienmesse B dur -20 klavírních koncertů -9 houslových koncertů -5 violoncellových koncertů, dnes se hraje D dur a C dur -Koncert pro trubku Es dur -Koncert pro hoboj C dur.

13 Dílo je velmi rozsáhlé a vystihuje Haydnův charakter. Pravé novátorství u něj nenajdeme, ale novinky té doby dokázal převzít, zpracovat a dál rozvíjet. Dalším rysem jeho povahy byl smysl pro humor, příkladů v jeho skladbách najdeme mnoho. Dnes je skladatelem, jehož odkaz zřejmě teprve začínáme chápat a rozumět mu.

14 Doporučený poslech 1.Symfonie G dur „S úderem kotlů“ 2.Smyčcový kvartet D dur „Skřivánčí“, 1. věta 3.Ukázka z oratoria „Stvoření“

15 Otázky k ověření znalostí 1. Kolik symfonií Haydn napsal a čím jsou významné? 2. Pro jaké nástroje zkomponoval koncerty? 3. Psal Haydn opery?

16 Doporučená literatura 1. Smolka, Jaroslav: Dějiny hudby, TOGGA, Praha 2001 2. Šafařík, Jiří: Dějiny hudby I., Votobia 2002 3. Šišková, Ingeborg: Dějiny hudby IV Klasicismus, Euromedia Group - Ikar, Praha 2012


Stáhnout ppt "ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0433."

Podobné prezentace


Reklamy Google