Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!"— Transkript prezentace:

1 Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Hospodářství Evropy Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!

2 Evropa má: nejdelší tradici rozvoje průmyslových odvětví nedostatečnou zásobu nerostných surovin intenzivní a specializované zemědělství (rostlinná i živočišná výroba) hustou dopravní síť nejvíce obyvatel pracuje ve službách nejméně v zemědělství.

3 1) Průmyslová odvětví Více než polovina průmyslu se soustřeďuje v západoevropské oblasti (Anglie, sever Francie, Belgie, Nizozemsko, Porýní a Porúří v Německu). Řada výrob přesunuta do dovozních přístavů. Omezování těžkého průmyslu a přechod na specializovaná odvětví (elektronika, přesné strojírenství aj.). U velkoměst nad 5 mil. obyvatel zjisti průmyslová odvětví (mapa str. 74). Prostuduj tabulku v učebnici na straně 16.

4 2) Nerostné suroviny Vlastní zdroje v Evropě nestačí potřebám průmyslu = dovoz Ve světovém měřítku má význam těžba: černého a hnědého uhlí (z atlasu str. 75 vypiš 3 největší těžaře v Evropě), železné rudy (Švédsko, Rusko), uranu důležitá je těžba dřeva (Skandinávie, Rusko) Těžba ropy a zemního plynu (Severní moře, Rusko) je nedostatečná = nutný dovoz. Prostuduj tabulky v učebnici na straně 58 – těžba. Pomocí atlasu str. 75 vyhledej příklady zemí, v nichž převažují elektrárny: tepelné: vodní: atomové:

5 3) zemědělství Evropa je soběstačná ve výrobě základních potravin. Díky rozdílným podmínkám (70% půdy v Dánsku x 4% pudy v Norsku) = specializované oblasti (vypiš 5 oblasti zemědělských typů pomocí textu v učebnici na straně 14 – řešení). Přímořské státy – rybolov. Popište (pomocí atlasu str. 72), jak lidé zemědělsky využívají tyto podnebné pásy: - studený (subarktický), mírný, subtropický.

6 4) Doprava Pomocí tabulek v učebnici vypiš 3 největší přístavy a letiště v Evropě. Rozvinutá doprava umožňuje rozvoj cestovního ruchu (příroda, moře, památky) - projekt. Prostuduj pomocí atlasu dopravní síť Evropy str. 71 (železniční, silniční, vodní, potrubní).

7 Zemědělství řešení Oblasti dle zemědělských typů:
střední a východní Evropa – světová obilnice (pšenice, kukuřice + brambory západní Evropa – intenzivní a specializované (chov dobytka – mléko, maso) severní Evropa – pastviny a lesy alpský typ – horské pastviny Středomoří – subtropické kulturní plodiny (vinná réva, olivy, fíky, citrusy…)

8 Projekt – Cestovní kancelář
vyber si „lokalitu“ v rámci Evropy (hory, moře, města, lázně, kulturní akci apod.) zjisti informace o daném místě vytvoř „reklamní“ leták k dané lokalitě (foto, mapa, stručný popis) prezentuj projekt v rámci vyučovací hodiny (propaguj svoji CK)


Stáhnout ppt "Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!"

Podobné prezentace


Reklamy Google