Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná."— Transkript prezentace:

1 Sídla

2 místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná geografie sídel. Dříve: v jeskyních,na stromech-> podtupně se seskupovali( obraná funkce) Budování měst -> starověk Dělení : a) venkovská sídla b) městská sídla

3 Venkovská sídla Mezi venkovská sídla patří samoty, osady a vesnice. Základní typy venkovských sídel jsou: 1.Rozptýlená- USA, Kanada, Austrálie, část jižní Ameriky, Jihoafrická rep. 2.Skupinová – systém vesnic větší počet obyvatel kolem- půda Evropa, Asie, Afrika Funkce: zemědělství, rekreace

4 Městská sídla Městská sídla jsou mladším typem osídlení než sídla venkovská. První města vznikala už v dobách starověku (např. Řím, Athény, Sparta), ale většina evropských měst má původ ve středověku. Funkce: průmysl, služby, vzdělávání, kulturní, cestovní ruch, administrativní(úřady)

5 Rozdíly Městská: vzdělávání, více prac. Příležitostí, lepší dopravní síť Venkovská: čistší životní prostředí, klid


Stáhnout ppt "Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google