Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět Dějepis pořadové číslo DUM 7

2 AnotacePrezentace stručně přibližuje světovou hospodářskou krizi AutorMgr. Štěpánka Kočová Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivitykombinovaná Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina14 - 15 let

3 Světová hospodářská krize 1929/33

4 V letech 1926/29 dosáhlo hospodářství ve vyspělých zemích Evropy i zámoří největšího rozmachu. 24. října 1929 = zhroutil se obchod s cennými papíry a akciemi na newyorské burze. Druhý den, 25.října bývá označován jako „černý pátek“ = projevily se důsledky v Evropě. Krize se šířila po celém světě. Byla způsobena nadměrnou výrobou zboží, pro kterou nebyl zabezpečen odbyt = vyrábělo se na dluh, banky poskytovaly úvěry, ale ty nemohly být spláceny …. Začala stoupat nabídka před poptávkou zboží, zboží se neprodávalo, dluhy se nesplácely = zhroutil se světový zahraniční obchod.

5 Dav lidí na Wall Streetu v průběhu Černého čtvrtka. Důsledky krize: pokles průmyslové výroby měnová krize = snížení hodnoty národní měny vůči stabilním měnám zahraničním = devalvace růst nezaměstnanosti = práci ztratilo přes 30 milionů lidí růst sociálních nepokojů = stávky, hladové pochody krize morální

6 V této době se dařilo získávat nové členy do totalitárních režimů: fašisté = východisko z krize – vláda silné ruky komunisté = nutnost sociální revoluce (příklad v Sovětském svazu – krize ho nepostihla)

7 Hledání východiska z krize Franklin Delano Roosevelt (1882/1945) Zastával svůj úřad nejdéle ze všech amerických prezidentů a byl jediným, který byl zvolen do svého úřadu více než dvakrát (zvolen byl čtyřikrát).

8 Patří mezi nejdůležitější osobnosti historie 20. století. Po složení přísahy amerického prezidenta roku 1933 pronesl historický rozhlasový projev, v němž požádal Američany o důvěru. Tento jeho projev byl mimořádně dobrý a silný, předznamenal tak začátek obratu z krize.

9 Předložil program New Deal (Nový úděl) = název souboru opatření a ekonomických a sociálních reforem s cílem podpořit, ozdravit a zreformovat státní ekonomiku Spojených států během Velké hospodářské krize. státní dozor nad bankovnictvím vládní pomoc zadluženým farmářům prosadil plán výstavby vodních elektráren, regulace řek a zalesňování, stavby letišť a silnic nezaměstnaní našli práci na státem řízených stavbách Výsledky tohoto úsilí se dostavily = hospodářská situace USA se značně zlepšila, do roku 1937 se podařilo krizi zlomit.

10 Zdroje: www.wikipedia.com Učebnice dějepisu pro 9. ročník základní školy, SPN, Praha 2002


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google