Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_759 .

2 Matematické vzdělávání
Jméno autora: Mgr. Monika Klapková Třída/ročník: III. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Matematické vzdělávání Tematická oblast: Posloupnosti a řady Předmět: Matematika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Objasnění a ukázka použití vzorce pro pokles a využití GP pro samostatnou práci žáků Klíčová slova: GP vzorec pro pokles Druh učebního materiálu: prezentace

3 Užití GP: Vzorec pro pokles v příkladech
Posloupnosti a řady Užití GP: Vzorec pro pokles v příkladech

4 Příklad 1: Cena nového stroje je Kč. Opotřebením se ročně znehodnotí o 20%. Po kolika letech jeho hodnota klesne na 30 400 Kč?

5 Na uvedenou hodnotu klesne hodnota stroje po 15 letech.
Řešení příkladu 1: Cena nového stroje je Kč. Opotřebením se ročně znehodnotí o 20%. Po kolika letech jeho hodnota klesne na 30 400 Kč? Na uvedenou hodnotu klesne hodnota stroje po 15 letech.

6 Příklad 2: Průměr ocelového drátu se každým tažením zmenšuje na 90%. Jaký bude jeho průměr po deseti taženích, jestliže původní průměr byl 5 mm?

7 Po deseti taženích bude průměr 1,7 mm.
Řešení příkladu 2: Průměr ocelového drátu se každým tažením zmenšuje na 90%. Jaký bude jeho průměr po deseti taženích, jestliže původní průměr byl 5 mm? Po deseti taženích bude průměr 1,7 mm.

8 Příklad 3: Tlak v recipientu vývěvy klesne po jednom tahu pístu o 4%. Na kolik procent původního tlaku klesne tlak po 60 tazích pístu?

9 Tlak klesne na 8,6% původního tlaku.
Řešení příkladu 3: Tlak v recipientu vývěvy klesne po jednom tahu pístu o 4%. Na kolik procent původního tlaku klesne tlak po 60 tazích pístu? Tlak klesne na 8,6% původního tlaku.

10 Literatura a zdroje: Odvárko O.: Posloupnosti a řady, Prometheus, Praha, 1995 Petáková J.: MATEMATIKA – příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy, Prometheus, Praha, 2002


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google