Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Interoperabilita elektronického odbavování cestujících

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Interoperabilita elektronického odbavování cestujících"— Transkript prezentace:

1 Interoperabilita elektronického odbavování cestujících
Ing. Pavlína Velikovská, Ph.D. Květen 2012

2 Proč se zabývat standardizací EOC
Legislativa: Zákon č. 194/2010 Sb. „O veřejných službách v přepravě cestujících“,nařízení vlády č. 295/2010 o stanovení požadavků a postupů pro zajištění propojitelnosti elektronických systémů plateb a odbavení cestujících. Výhody: jediné médium pro odbavení cestujících v rámci různých IDS (spíše dopravní aplikace), zajištění kompatibility komponent EOC, ochrana investic do infrastruktury EOC, snížení ceny komponent, snížení potřeby času pro zavedení systému EOC v novém regionu.

3 Novinky v ČAOVD ČAOVD získalo licenci pro volné využití Struktury Moravskoslezské karty (personalizační aplikace, aplikace Průkazy/Benefity, EP, aplikace IDS jízdenky) Vznikla pracovní skupina pro odbavovací, informační systémy a standardizaci ( )

4 Náplň pracovní skupiny
Obsah standardizace: 1) číselníky (IDS, dopravců, tarifů,…) 2) bezpečnost (bezpečnostní architektura systému EOC, personalizace karet, personalizace čipu, aj.) 3) SW a elektronická výměna dat (vstupní, výstupní data z OS)

5 Náplň pracovní skupiny
Obsah standardizace: 1) číselníky (IDS, dopravců, tarifů,…) 2) bezpečnost (bezpečnostní architektura systému EOC, personalizace karet, personalizace čipu, aj.) 3) SW a elektronická výměna dat (vstupní, výstupní data z OS)

6 Stručná zpráva o stavu projektu Opencard

7 Opencard – stručná historie
Projekt zahájen v r. 2006 Hlavní cíl: zavedení multifunkční metropolitní čipové karty 3 plánované etapy: Příprava projektového záměru a pilotní řešení -aplikace parkování, Městská knihovna (malá emise) Zavedení kartové aplikace DOS (velká emise) Masivní rozvoj využití Opencard – rozvoj aplikací a služeb, stabilizace PCKS, výběr strategického partnera

8 Opencard – stručná historie
Původně uvažované cílové skupiny: Obyvatelé hl. m. Prahy Návštěvníci Prahy (domácí i zahraniční) Úřady městské správy a městské organizace Komerční subjekty

9 Opencard v číslech (4/2012) Aktuální počet vydaných karet: 988 812
Počet aktivních kupónů na kartách OC: cca ( karet využito někdy jako jízdenka) Počet karet využívaných jako průkazka do Městské knihovny: Počet karet využívaných k placení parkovného:

10 Opencard NOVINKY Prodloužení platnosti karty až o 2 roky
Prodloužení smlouvy se stávajícím dodavatelem Vznikly pracovní a politická skupina Opencard

11 Opencard – cíle ROPID Dopravní aplikace ve vlastnictví ROPID (ten zajistí rovný přístup všech dopravců k aplikaci) Vytvoření systému propojitelného s ostatními dopravními systémy v ČR


Stáhnout ppt "Interoperabilita elektronického odbavování cestujících"

Podobné prezentace


Reklamy Google