Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."— Transkript prezentace:

1 Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 V předchozích čtrnácti hodinách zeměpisu jsme se postupně učili o všech krajích České republiky. Pokud informace, které z jednotlivých krajů známe, zobecníme, můžeme říci, že:

3 1. Nejdříve byly osídleny: a)vyšší nadmořské výšky (nad 1000 m n. m.). b)nižší polohy v okolí řek. c)pahorkatiny.

4 2. Nejhustší osídlení je: a)v nižších polohách v okolí řek. b)ve vyšších nadmořských výškách (nad 800 m n. m.). c)v pahorkatinách.

5 3. Nejdrsnější podnebí je: a)v nižších polohách. b)ve vyšších nadmořských výškách (nad 1000 m n. m.). c)v pahorkatinách.

6 4. Ve vyšších polohách jsou převážně: a)listnaté lesy. b)smíšené lesy. c)jehličnaté lesy.

7 5. Se snižující se nadmořskou výškou: a)přibývá jehličnatých lesů. b)přibývá listnatých lesů. c)ubývá listnatých lesů.

8 6. Se snižující se nadmořskou výškou: a)přibývají lesy. b)přibývají nezalesněné oblasti. c)se poměr lesů k nezalesněným oblastem nemění.

9 7. Nejúrodnější půdy najdeme: a)v nižších polohách v okolí řek. b)ve vyšších nadmořských výškách (nad 900 m n. m.). c)v pahorkatinách.

10 8. V oblastech s nejlepšími půdami se pěstují: a)brambory a krmné okopaniny. b)obilniny. c)pícniny.

11 9. Brambory se pěstují: a)v úrodných černozemích, které se obvykle nachází v okolí řek. b)v málo úrodných půdách, které se obvykle nachází v nížinách v okolí řek. c)v málo úrodných půdách v pahorkatinách.

12 10. Ve výše položených oblastech převládá: a)chov skotu. b)rostlinná produkce nad živočišnou. c)pěstování obilnin.

13 11. Čím větší město, tím: a)více je z jednotlivých odvětví hospodářství zastoupeno zemědělství. b)méně jsou z jednotlivých odvětví hospodářství zastoupeny služby. c)více je z jednotlivých odvětví hospodářství zastoupen průmysl.

14 12. V největších (krajských) městech ČR je vždy významně zastoupen: a)strojírenský průmysl. b)papírenský průmysl. c)farmaceutický.

15 13. Čím větší město, tím: a)méně je pracovních příležitostí. b)více je pracovních příležitostí. c)více je nezaměstnaných.

16 14. Čím menší sídlo, tím: a)více dostupné jsou služby. b)méně dostupné jsou služby. c)služby jsou zastoupeny stejně bez ohledu na počet obyvatel.

17 15. Příhraniční oblasti: a)bylo nutné po 2. světové válce znovu osídlit. b)jsou trvale osídleny. c)bylo nutné po 1. světové válce znovu osídlit.

18 16. Sídla s bohatou historií značně profitují: a)ze zemědělství. b)z průmyslu. c)z cestovního ruchu.

19 Řešení 1.B 2.A 3.B 4.C 5.B 6.B 7.A 8.B 9.C 10.A 11.C 12.A 13.B 14.B 15.A 16.C

20 Zpracováno v rozsahu RVP


Stáhnout ppt "Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google