Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těhotenství (gravidita) 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těhotenství (gravidita) 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Těhotenství (gravidita) 8. ročník
Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2 Ženské pohlavní buňky - vajíčka
Těhotenství Nejedná se o nemoc, je to jiný stav organismu ženy. Ženské pohlavní buňky - vajíčka V každém vaječníku je při narození uloženo – nezralých vajíček, z nichž dozraje asi jen 400 (střídavě v pravém i levém vaječníku). Vajíčka dozrávají od 12. až 15. roku (puberta) do věku asi 50 let (klimakterium) v pravidelných 28-denních intervalech.

3 Zralé vajíčko se uvolní z vaječníku do otevřeného ústí vejcovodu – ovulace.
Vajíčko putuje vejcovodem do dělohy. Na této cestě dochází k oplodnění. Schopnost být oplodněno si vajíčko udrží 10 – 12 hodin, někdy až 24 hodin.

4 Mužské pohlavní buňky - spermie
Spermie se tvoří ve varlatech (1000 za 1 vteřinu). Jejich vývoj trvá asi 10 týdnů a ukládají se v nadvarlatech. Spermie má hlavičku a bičík. Při sexuálním vzrušení spermie putují k penisu a cestou se smíchají s bělavou tekutinou , která je důležitá pro pohyb a přežívání spermií. Vzniká sperma, které je při ejakulaci vypuzeno. V ejakulátu je milionů spermií v 1 mililitru. V ženském pohlavním ústrojí spermie přežívá asi 2 dny a pomocí bičíku se pohybuje směrem k vajíčku.

5 Oplodnění Jedná se o spojení spermie a vajíčka, kterým začíná vývoj nového organismu. Oplodněné vajíčko putuje do děložní dutiny a uhnízdí se v její sliznici. Zde pak probíhá vývoj plodu.

6 Gravidita Jedná se o těhotenství – období, během kterého se
v děloze matky vyvíjí z oplozeného vajíčka nový jedinec. Trvá v průměru 9 kalendářních měsíců, tj. 280 dní od 1. dne poslední menstruace.

7 Porod narození dítěte na svět z matčina těla porod může být:
Přirozený: bez lékařských zásahů bez podání tišících prostředků Vyvolaný: porod vyvolaný uměle (např. při ohrožení zdraví dítěte i matky) Císařským řezem: prováděný pod celkovou narkózou, nebo při místním znecitlivění

8 Fáze porodu za normální situace/matka je zdráva a ani dítě není v ohrožení
Doba porodní Nazýváme ji otevírací dobou, neboť se při ní otevírá hrdlo a děložní branka. Dochází k děložním stahům v různých intervalech, odchází plodová voda z prasklého vaku. Žena může tuto dobu vnímat bolestivě.

9 2. Doba porodní Nazýváme ji vypuzovací dobou. Plod prochází porodními cestami, dojde k porodu dítěte. Nejdříve se rodí hlavička, pak ramínka a nakonec vyklouzne dítě celé. Novorozeně je stále spojeno s matkou pupeční šňůrou, kterou porodník podváže a posléze přestřihne. Tak přeruší krevní spojení s matkou a zabrání vykrvácení dítěte do odlučujícího se lůžka, neboli placenty. 3. Doba porodní – porod lůžka Jedná se o porod lůžka (placenty) blan a zbytku pupečníku. Tato doba trvá cca 20 – 30 minut a ukončuje porod.

10 Zásady přirozeného porodu podle Světové zdravotnické organizace:
respektovat přání ženy, kde chce rodit respektovat výběr porodníka respektovat výběr průvodce vždy zhodnotit individuální rizika sledovat fyzickou i psychickou kondici během porodu soucitné a ohleduplné chování personálu

11 respektovat právo na soukromí
používat nefarmakologické prostředky tlumení bolesti při fyziologickém průběhu poskytovat jen nezbytně nutnou péči v průběhu porodu nabízet tekutiny sledovat stav plodu poslechem přiložit dítě k matčině prsu do jedné hodiny po porodu

12 Alternativní porod: probíhá jiným než klasickým způsobem
vychází ze schopnosti matky porodit své vlastní dítě zdravotnický personál respektuje intuitivní chování rodičky, která má volnost pohybu zdravotnický personál vychází vstříc jejím přáním a požadavkům zdravotnický personál ženu podporuje a povzbuzuje, nediktuje co má dělat a jak se má chovat

13 Úkol: Klasické porodnictví znamená aktivní zasahování lékaře do průběhu porodního děje. Zamysli se nad výhodami a nevýhodami porodu v porodnici a mimo porodnici.

14 Janošková, D., Ondráčková, M., Čábalová, D., Marková, H., Šebková J., Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia Plzeň: Fraus, ISBN: Janošková, D., Ondráčková, M., Čábalová, D., Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 Příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia Plzeň: Fraus, ISBN:


Stáhnout ppt "Těhotenství (gravidita) 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google