Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace."— Transkript prezentace:

1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace vznikla na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem „VÝUKA NA GYMNÁZIU PODPOROVÁNA ICT“ III/2-1-3-03 PASCALŮV ZÁKON FYZIKA PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA – MECHANIKA III Autor: Mgr. Alexandra Bouchalová Zpracováno dne 4. 5. 2013

2 F Tlak vyvolaný vnější silou Pascalův zákon 2

3 F Tlak vyvolaný vnější silou Pascalův zákon 3 Působením kolmé tlakové síly se zvýší uvnitř nádoby tlak p. p

4 F Tlak vyvolaný vnější silou Pascalův zákon 4 Vzniklá tlaková síla působí kolmo na stěny nádoby. p

5 F Tlak vyvolaný vnější silou Pascalův zákon 5 Vzniklá tlaková síla působí také na tělesa uvnitř kapaliny.

6 Pascalův zákon Pascalův zákon 6 F S Působí-li na volný povrch kapaliny o obsahu S kolmá tlaková síla F, vzniká ve všech místech kapaliny stejný tlak p. p Pascalův zákon platí i pro plyny.

7 Pascalův zákon Pascalův zákon 7 Působí-li na volný povrch kapaliny o obsahu S kolmá tlaková síla F, vzniká ve všech místech kapaliny stejný tlak p. Tlak je skalární veličina! pascal = Pa

8 Jednotky tlaku Pascalův zákon 8 1.V rámci domácí přípravy zjistěte, jaké další jednotky tlaku se v praxi používají. 2.Vyjádřete převodní vztahy mezi těmito jednotkami a jednotkou pascal. 3.Do jaké skupiny jednotek v rámci mezinárodní soustavy jednotek SI řadíme jednotku pascal? 1.V rámci domácí přípravy zjistěte, jaké další jednotky tlaku se v praxi používají. 2.Vyjádřete převodní vztahy mezi těmito jednotkami a jednotkou pascal. 3.Do jaké skupiny jednotek v rámci mezinárodní soustavy jednotek SI řadíme jednotku pascal?

9 Měření tlaku v kapalinách a plynech Pascalův zákon 9 1.Jakými měřícími přístroji můžeme měřit tlak v kapalinách a plynech? 2.Proveďte klasifikaci těchto přístrojů. 3.Vyhledejte pomocí dostupných zdrojů obrázky těchto zařízení, zjistěte jejich názvy a pokuste se stručně popsat princip jejich činnosti. 1.Jakými měřícími přístroji můžeme měřit tlak v kapalinách a plynech? 2.Proveďte klasifikaci těchto přístrojů. 3.Vyhledejte pomocí dostupných zdrojů obrázky těchto zařízení, zjistěte jejich názvy a pokuste se stručně popsat princip jejich činnosti.

10 Použitá literatura Literatura BEDNAŘÍK, Milan. Mechanika, fyzika pro gymnázia. Praha: Prometheus, 2002. ISBN 80-7196-176-0 HALLIDAY,D. Fyzika, Mechanika. Brno: VUTIUM, 2000. ISBN 80-214-1868-0 Obrázky [1] Viscosity.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. 20:58, 15 October 2008. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation [cit. 2013-05-02]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Viscosity.gif Pascalův zákon

11 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Tato prezentace vznikla na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem „VÝUKA NA GYMNÁZIU PODPOROVÁNA ICT“ SOUBOR PREZENTACÍ FYZIKA PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA


Stáhnout ppt "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google