Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Blanka Slováčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor PaedDr. Blanka Slováčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-PE-LV/1-CJ-3/4 Název DUM Renesance – Anglie Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 26-41-L/506 Obor vzdělávání Provozní elektrotechnika Vyučovací předmět Literární výchova Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika děl W. Shakespeara Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Hamlet, Romeo a Julie, Othello, Sen noci svatojánské, Richard III. Datum

3 Renesance – Anglie Náplň výuky Život Williama Shakespeara Tragédie
Komedie Historické hry Pohádkové hry Poezie

4 William Shakespeare (1564 – 1616)

5 Život Williama Shakespeara
Narodil se ve Stratfordu nad Avonou Oženil se v 18 letech a odešel do Londýna věnovat se divadlu Hrál v divadelních společnostech, upravoval hry jiných autorů, psal vlastní hry Stal se spolumajitelem londýnského divadla Globe Theatre Na stáří se vrací do svého rodiště Stratfordu nad Avonou Měl řadu epigonů Napsal 37 her (do češtiny většinu přeložil J. V. Sládek)

6 Tragédie HAMLET, kralevic dánský
Dánský král umírá rukou svého bratra Claudia. Hamlet chce pomstít smrt otce, a talk pozve na hrad kočovné herce, kteří sehrají hru o jeho smrti. Claudius posílá Hamleta do Anglie na smrt, ale Hamlet vytuší zradu a zachrání se. Mezitím se Ofélie z nešťastné lásky utopila a Hamlet se vrací domů. Při souboji s jejím bratrem je otráven hrotem meče, ale stihne ještě zabít vraha svého otce. Umírá i jeho matka, která místo Hamleta vypila pohár vína s jedem. OTHELLO, mouřenín benátský Othello se ožení tajně s Desdemonou. Jeho pobočník Jago na něj žárlí, a tak tento sňatek prozradí. Při vojenské výpravě Jago pomocí intrik vyvolá v Othellovi žárlivost k Desdemoně, kterou zaškrtí. Jagova žena obviní svého muže z intrik, ten se dává na útěk, je chycen a zraněn Othellem. Ten spáchá sebevraždu.

7 Tragédie ROMEO A JULIE V italské Veroně se spolu potýkají Montekové a Capuletové. Jejich děti se do sebe zamilují a tajně se nechají oddat. Když Romeo pomstil smrt přítele zabitím Tybalta, je vypovězen z Verony. Julie je rodiči nucena k sňatku s Parisem. Po dohodě s knězem Vavřincem vypije uspávací nápoj, aby se vyhnula svatbě. Její „mrtvé“ tělo najde Romeo, ke kterému se nedostal její vysvětlující dopis. Vypije jed. Mezitím se probouzí Julie, která se probodne dýkou Romea. U jejich hrobu se rodiny smíří. KRÁL LEAR, MACBETH, ANTONIUS A KLEOPATRA

8 Komedie ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ KUPEC BENÁTSKÝ
MNOHO POVYKU PRO NIC VEČER TŘÍKRÁLOVÝ VESELÉ PANIČKY WINDSORSKÉ

9 Historické hry JINDŘICH IV. JINDŘICH V. JINDŘICH VI. JINDŘICH VIII.
RICHARD II. RICHARD III. KRÁL JAN

10 Pohádkové hry ZIMNÍ POHÁDKA BOUŘE CYMBELÍN DVA VZNEŠENÍ PŘÍBUZNÍ

11 Poezie Lyrická – SONETY Epická – ZNÁSILNĚNÍ LUKRÉCIE VENUŠE A ADONIS
FÉNIX A HRDLIČKA VÁŠNIVÝ POUTNÍK

12 Kontrolní otázky: Ve kterém městě se narodil W. Shakespeare?
Jak se jmenuje Shakespearovo divadlo v Londýně? Vyjmenuj tragédie a z jedné povyprávěj stručný obsah. Vyjmenuj komedie. Vyjmenuj historické hry. Jakou poezii psal W. Shakespeare?

13 Seznam orázků: Obr. 1: William Shakespeare [vid ] - dostupné z:

14 Seznam použité literatury:
[1] PROKOP, Vladimír. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století, 1. vyd., Sokolov, O.K.–Soft s. 84. [2] SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy, 2. vyd., Olomouc, Fragment s ISBN [3] CRAIG, Hardin a kol. Dějiny anglické literatury I, 1. vyd. Praha, Státní nakladatelství krásné literatury a umění s.

15 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google