Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)"— Transkript prezentace:

1 Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Lubomír Berka

2 Co už znáte…? Anglický kazatel John Wycliff a později také čeští učenci shromáždění kolem Jana Husa kritizují církevní poměry. Snahou je reformovat církev a navrátit ji k původním hodnotám. Král Václav IV. s reformátory zprvu sympatizuje, rozchází se až kvůli rozdílnému názoru na odpustky. Ve snaze očistit pověst Českého království a především ve snaze obhájit své názory odjíždí Jan Hus do Kostnice. Jan Hus je dne 6. července 1415 upálen pro kacířství.

3 Reakce na Husovu smrt Husova smrt vyvolala v Čechách bouři odporu, 450 pánů a rytířů zaslalo do Kostnice protestní list. Dochází k nepokojům. lidé se scházeli na „horách“ poslouchali kázání nejprve hanlivě označováni jako husité ve znaku měli kalich (kališníci) přijímali podobojí Společnost se rozdělila na dva nesmiřitelné tábory (husité a katolíci).

4 Začátek husitské revoluce je spojen s 30. červencem 1419.
Zrodila se svatá válka. Začátek husitské revoluce je spojen s 30. červencem 1419. Po kázání Jana Želivského v kostele Panny Marie Sněžné došlo k první pražské defenestraci. Ozbrojený dav vyhodil z oken Novoměstské radnice konšele a jejich pomocníky a pak je ubil. Kostel Panny Marie Sněžné Defenestrace

5 V srpnu téhož roku umírá král Václav IV. (16.8.1419).
Zikmund Lucemburský, nástupce na českém trůnu a římský král, se rozhodl vyřešit neklidné poměry v Čechách. Po dohodě s papežem je na jaře roku1420 vyhlášena křížová výprava proti husitským kacířům (kruciata). Husité Zikmunda coby nástupce odmítli a vyhlásili svůj husitský program.

6 Čtyři artikuly pražské:
Přijímání z kalicha Svobodné kázání slova božího Trestání smrtelných hříchů Zákaz světského panování církve V červenci roku 1420 se v Praze schylovalo k bitvě. Na straně husitů stálo mužů. Proti nim stálo Zikmundových křižáků. Zikmund chtěl Prahu vyhladovět. Proto zaútočil na pevnost na Vítkově hoře (zásobovací uzel). Bitva skončila neúspěchem Zikmundových vojsk. V čele husitů stál hejtman Jan Žižka z Trocnova.

7 Bitva na Vítkově Schéma bitvy na Vítkově

8 Tábor, jeho vznik je datován na počátek roku 1420.
Odpor pražských husitů na Vítkově podpořili vojensky husité z Tábora a ze západních a východních Čech. Tábor, jeho vznik je datován na počátek roku 1420. Snaha o vytvoření vzorné husitské obce. Obec hory Tábor . Nedobytná pevnost, včele stáli hejtmani. Největší proslulosti nabyl hejtman Jan Žižka z Trocnova, velitel husitů v bitvě na Vítkově.

9 Zapamatujte si… Co se stalo se společností po smrti Jana Husa?
Kdo stál v čele husitského povstání? Co to byla první pražská defenestrace? Kdo převzal vládu v Čechách po smrti Václava IV.? Co to byla kruciata? Kde došlo k první bitvě mezi husity a křižáky? Kdo stál v čele husitů v této bitvě? Jak vzniklo město Tábor?


Stáhnout ppt "Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)"

Podobné prezentace


Reklamy Google