Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Firewall.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Firewall."— Transkript prezentace:

1 Firewall

2 Firewall Firewall je soubor pravidel, jež chrání vnitřní síť LAN před útokem "zvenčí" - v praxi především z Internetu. Může být pouze na jednom PC a nebo na síťovém serveru, přes který jsou všechna ostatní PC napojena. Chrání tak počítače před útokem hackerů, před viry a wormy (červy).

3 Firewall obsahuje pravidla, jež řídí komunikaci z vnitřní sítě směrem ven, komunikaci soustřeďuje do jednoho uzlu, odfiltrovává nebezpečné služby, blokuje nepřátelské monitorování sítě apod. Firewall má za úkol kontrolovat všechny porty a komunikaci na nich probíhající. Tu vyhodnocuje podle pravidel, jež má nastaveny.

4 Firewall je prvotní obrana jež nás chrání před útoky z Internetu do naší lokální sítě.
Zabraňuje pokusům o spojení po nepovolených protokolech, zakázaných portech, nepovolených IP adresách apod. 

5 Metody firewallu Firewall pracuje ve dvou základních metodách.
Vyhodnocení IP datagramu - zda vyhovuje nastaveným podmínkám. Jedná se o paketový filtr (kontrola síťové) vrstvy. Vyhodnocení obsahu jednotlivých paketů - jde o tzv. aplikační bránu (kontrola aplikační vrstvy).

6 Paketový filtr Pracuje tak, že vyhodnocuje jednotlivé pakety podle hlavičky IP datagramu. Datagram obsahuje: IP adresu odesílatele IP adresu příjemce Zdrojový port Cílový port a další informace. Paketový filtr nedokáže vyhodnotit obsah jednotlivých paketů.

7 Aplikační brána Aplikační proxy
Brána, která pracuje na úrovni aplikační vrstvy. Principem je, že všechny pakety procházející ven ze sítě musí projít touto branou, což je využíváno pro řízení přístupu k vnější síti (např. omezení velikosti stahovaných souborů, žádné porno) a monitorování provozu (např. co kdo stáhl). Komunikace většinou probíhá tak, že lokální klient kontaktuje proxy server, který poté vystupuje jako prostředník Příkladem je HTTP proxy, FTP proxy, SMTP proxy apod. Pro uživatele není transparentní - je třeba u aplikací nastavit použití proxy serveru (přičemž aplikace to musí umožňovat). Náročnost na výkon - každá služba potřebuje vlastní proxy.


Stáhnout ppt "Firewall."

Podobné prezentace


Reklamy Google