Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Počátky středověké Evropy

2 POČÁTKY STŘEDOVĚKÉ EVROPY Předpoklady: Předpoklady: A, vnitřní problémy. postupné slábnutí moci římské říše i římských císařů. vysoká úplatnost státních úředníků ( korupce) důležité hodnoty ve společnosti ztrácí význam důležité hodnoty ve společnosti ztrácí význam barbarizace státní správy v provinciích a začleňování cizinců do armády barbarizace státní správy v provinciích a začleňování cizinců do armády B, vnější okolnosti Stěhování národů formou řetězové reakce ( domino efekt ) Stěhování národů formou řetězové reakce ( domino efekt ) A -) B : AB –) C: ABC –) D A -) B : AB –) C: ABC –) D

3 Příčiny zániku Západořímské říše Průběh událostí: kol. roku 375 nl. se národ Hunů vydává západním směrem a natlačí se na sousední území, důvodem je rozšiřující se poušť a nedostatek potravy a pastvin kol. roku 375 nl. se národ Hunů vydává západním směrem a natlačí se na sousední území, důvodem je rozšiřující se poušť a nedostatek potravy a pastvin strhává s sebou další národy a tlačí je před sebou strhává s sebou další národy a tlačí je před sebou Římská říše se rozděluje na Západní a Východní se sídly Řím a Konstantinopol Římská říše se rozděluje na Západní a Východní se sídly Řím a Konstantinopol 476 nl. se po několikátém náporu „ Barbarů“ hroutí Západořímská říše a na jejím území vznikají nová království: FRANCKÁ říše, LANGOBARDSKÉ království, ANGLOSASKÁ království aj. 476 nl. se po několikátém náporu „ Barbarů“ hroutí Západořímská říše a na jejím území vznikají nová království: FRANCKÁ říše, LANGOBARDSKÉ království, ANGLOSASKÁ království aj. V 5. – 6. stol. nl. přichází Slované z území dnešní Ukrajiny do prostoru mezi Labem a Dunajem a usazují se zde. V 5. – 6. stol. nl. přichází Slované z území dnešní Ukrajiny do prostoru mezi Labem a Dunajem a usazují se zde.

4 Další informace pro zvídavé SLOVNÍK: Císař: označení neomezeného vládce v říši, titul odvozen od vlastního jména Gaius Julius Caesar ( 100 - 44 př. Nl.) Korupce: od latinského slovesa corrumpere- podplácet Barbar: takto Římané označovali cizince, nadto zpravidla vousaté, protože barbaros znamená vousatý. Římané si potrpěli na oholené tváře. Hunové: národ divokých kočovníků a válečníků přicházejících z oblasti dnešního Mongolska. Nejvýznamnějším vojevůdcem byl ATTILA, přezdívaný Bič Boží, jenž dobyl velkou část Itálie ( + 453 nl. )

5 ÚKOLY Ze slova Anglosaský vypiš názvy dnešních území v Evropě. Má i současná společnost podobné problémy jako pozdní doba římská? – Které? Mohlo by nastat nové stěhování národů i v současnosti? Co by jej asi způsobilo? Existují ještě dnes nějaké památky na starověké Římany? Jaké a kde?

6 území ovládané Huny Atilla, přezdívaný Bič Boží, hunský vojevůdce. Zemřel v Itálii r. 453 nl. Jako 57letý během své svatební noci. OBR. 1

7 Mapa území ovládaného Huny v době Attilova vojevůdcovství OBR. 2

8 OBR.1- http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvEFdZnQ6UnGRbkWls5jpuXZExa0GLGzcIBq1Hb1afmvNu0yUMjghttp://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvEFdZnQ6UnGRbkWls5jpuXZExa0GLGzcIBq1Hb1afmvNu0yUMjg OBR. 2- http://www.worldhistorymaps.info/images/Huns_450ad.jpg


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google