Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Hledání a nahrazování textu. Ročník:2. Datum vytvoření:říjen 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.3.04. ICT Anotace: Jednoduché a rozšířené vyhledávání a nahrazování textu, vyhledávání a nahrazování formátu, využití zástupných znaků. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule.

2 Hledání textu v dokumentu V programu Word 2010 můžeme vyhledávat a nahrazovat text, formátovat odstavce, stránky a jiné položky. Vyhledávání lze rozšířit použitím zástupných znaků a kódů pro vyhledání slov nebo frází obsahujících určitá písmena nebo kombinace písmen. Na kartě Domů - Úpravy položka Najít. Také klávesy CTRL+F.

3 Hledání textu v dokumentu Zobrazí se podokno Navigace Zadat hledané slovo Spustí vyhledávání Prohledává nadpisy Prohledává stránky Výsledky hledání

4 Rozšířené vyhledávání textu V pásu karet kliknout na Domů – Úpravy – Najít – Rozšířené vyhledávání Zobrazí se okno najít a nahradit

5 Rozšířené vyhledávání textu Do dialogu Najít je možné zadat slovo, více slov, část slova. Kliknout na Najít další. Pokud je hledaný výraz v textu Word ho najde a označí. Postupným kliknutím na Najít další vyhledáváte další slova v textu. Okno má dva režimy, jednoduchý a rozšířený. Mezi těmito režimy přepínáte tlačítky Více a Méně. Pokud nechcete prohledávat celý dokument označte před zahájením vyhledávání tu část textu, která bude prohledána.

6 Nahrazování textu Na kartě Domů klikněte ve skupině Úpravy na možnost Nahradit Do pole Najít zadejte text, který chcete vyhledat a nahradit. Do pole Nahradit čím zadejte text, kterým chcete původní text nahradit. Klikněte na tlačítko Najít další a proveďte některou z následujících akcí: – Chcete-li zvýrazněný text nahradit, klikněte na tlačítko Nahradit. – Chcete-li všechny výskyty daného textu v dokumentu nahradit najednou, klikněte na tlačítko Nahradit vše. – Chcete-li tento výskyt daného textu přeskočit a přejít k dalšímu výskytu, klikněte na tlačítko Najít další.

7 Vyhledání a nahrazení formátování Tímto postupem je možné vyhledat zadané slovo a změnit barvu písma, nebo vyhledat určitý styl formátování, například tučné písmo, a změnit jej. V otevřeném okně Najít a nahradit postupujte takto: Chcete-li vyhledat text s určitým formátováním, zadejte text do pole Najít. Pokud chcete najít pouze formátování, ponechte pole prázdné. Klikněte na tlačítko Formát a pak vyberte formáty, které chcete najít a nahradit. Klikněte do pole Nahradit čím, pak na tlačítko Formát a vyberte nahrazující formáty. Chcete-li najít a nahradit každý výskyt určitého formátování, klikněte na tlačítko Najít další a pak na tlačítko Nahradit. Chcete-li nahradit všechny výskyty určitého formátování najednou, klikněte na tlačítko Nahradit vše.

8 Využití zástupných znaků K vyhledání textu je možné použít zástupné znaky. K vyhledání řetězce znaků můžete použít zástupný znak hvězdička (*) (například „k*ř“ najde „keř” a „kouř“). Na kartě Domů klikněte ve skupině Úpravy na šipku vedle tlačítka Najít a potom klikněte na příkaz Rozšířené hledání. Zaškrtněte políčko Použít zástupné znaky. Vyberte zástupný znak ze seznamu: Klikněte na tlačítko Zvláštní a klikněte na zvolený zástupný znak. Potom do pole Najít zadejte libovolný doplňující text.

9 Některé zástupné znaky ? (jeden libovolný znak)Například zadáním s?t vyhledáte slova „set“, „sít“ a „syt“. * (libovolný řetězec znaků)Například zadáním s*d najde sud a strnad. < (začátek slova) Například zadáním <(hrad) vyhledáte slova „hradba“ a „hradiště“, ale ne „zahrada“. > (konec slova) Například zadáním (tel)> vyhledáte slova „učitel“ a „ředitel“, ale ne „učitelka“.

10 Praktické procvičení Přiřaďte správný význam zástupným znakům. ?* konec slova jeden znak více znaků začátek slova Jakým způsobem zobrazíte podokno Navigace? Kterými tlačítky přepínáte mezi rozšířeným a jednoduchým režimem okna Najít a Nahradit. Do dokumentu Word zkopírujte část libovolného článku ze serveru www.novinky.cz a pomocí funkce Nahradit změňte formát textu na typ písma Calibri, velikost 12, tučná kurzíva, barva zelená.www.novinky.cz

11 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Vyhledání a nahrazení textu a dalších dat v souborech aplikace Word 2010. [online]. [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/word-help/vyhledani-a- nahrazeni-textu-a-dalsich-dat-v-souborech-aplikace-word-2010- HA102350610.aspx#BM8 Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google