Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EKO-06 Tematický celek (sada): EKONOMIE Téma (název) materiálu: HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS Předmět: EKONOMIE Ročník / Obor studia: 1. – 4. / všechny obory studia Autor / datum vytvoření: Bc. Jitka Maršálková / 21.9.2013 Anotace: Žáci se seznámí s ekonomickými projevy jednotlivých fází cyklu Metodický pokyn: Prezentace je určena k výuce a samostudiu.

2 HOSPODŘSKÝ CYKLUS

3 HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS MAKROEKONOMIE HDP (hrubý domácí produkt) = celkové množství všech statků a služeb, které bylo v ekonomice vytvořeno za určité časové období,vypočítává se zpravidla za 1 rok Reálný HDP = je ten, který skutečně je Potenciální HDP = je ten, který by mohl být, kdyby byly lépe využity ekonomické a přírodní zdroje Ekonomické zdroje = kapitál, vlastní, zahraniční investice, technologie Přírodní zdroje = nerostné bohatství Hospodářský cyklus je opakující se nesoulad mezi potencionálním produktem a skutečným produktem národního hospodářství.

4 FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU 1.VRCHOL firmy nasadí vysoké ceny při kterých nejsou schopny uhradit náklady a vyrobené výrobky prodat, začíná klesat agregátní poptávka a ekonomika přechází do období recese 2.RECESE když recese trvá příliš dlouho dochází k depresi, v tomto období klesá agregátní poptávka, lidé nakupují méně statků, dlouhodobé spotřeby, klesají investice do budov a zařízení, firmy začínají propouštět, omezují svojí výrobu, začíná růst nezaměstnanost (cyklická), začíná klesat HDP a firmy začínají krachovat, říká se, že když HDP klesne o 2% nezaměstnanost o 1% stoupne

5 FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU 3.SEDLO NEBO-LI DNO dochází k vyrovnání agregátní nabídky a poptávky na velmi nízké úrovni, ekonomika čeká na oživení zejména ekonomických zdrojů, když dostane injekci dostává se do expanze 4.EXPANZE NEBO-LI KONJUNKTURA firmy začínají investovat, dynamicky stoupá agregátní poptávka, zvyšuje se zaměstnanost, snižuje se inflace (nejideálnější stádium)

6 HOSPODÁŘSKÝ RŮST Je to proces, kterým se zvyšuje výkonnost NH a schopnost vyrábět větší množství statků a služeb. má dlouhodobou povahu, určuje základní vývoj NH můžeme ho porovnat s vývojem počtu obyvatel čím větší je ekonomie aktivního obyvatelstva, tím vyšší je hospodářský růst

7 ZDROJE EKONOMICKÉHO RŮSTU PŘÍRŮSTEK NABÍDKY PRACOVNÍCH SIL je spojený s vývojem obyvatelstva, s jeho zdravím PŘÍRŮSTEK FYZICKÉHO KAPITÁLU je spojený s lepší vybaveností práce a souvisí s produktivitou práce ZVYŠOVÁNÍ INVESTIC DO LIDSKÉHO KAPITÁLU čím bude vzdělanější pracovní síla, tím snáz bude pracovat s novým technologickým pokrokem TECHNICKÝ POKROK čím půjde technika dopředu, tím lepší budou výsledky řízení a organizace výroby čím bude kvalitnější management firmy, tím bude firma více prosperovat SPECIALIZACE odbornost v daném oboru, čím víc bude odborníků, tím by výrobky, statky a služby měly být kvalitnější

8 OTÁZKY V které fázi stoupá HDP? V které fázi čeká ekonomika na oživení? Vyjmenujte jednotlivé fáze hospodářského cyklu. V které fázi stoupá nezaměstnanost?

9 Odpovědi na otázky 1)Ve fázi expanze. 2)Ve fázi sedla. 3)Vrchol, recese, sedlo, expanze. 4)Ve fázi recese.

10 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Použité zdroje ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie Stručný přehled teorie praxe aktuálně a v souvislostech. Zlín: CEED, 2007, ISBN 80-903433-4-1.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google