Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny."— Transkript prezentace:

1 VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.

2 Planeta Země Rozsah pevniny a moře na Zemi: Pevniny – 29% - 149mil km2
Moře % - 361mil km2

3 Naše zdraví závisí na mnoha okolnostech, ale není nic důležitějšího než voda. Bez vody bychom dokázali přežít pouze 2 – 4 dny. Je podstatná pro náš tělesný i duševní stav. Významné je i to, jak vodu používáme.

4 60% tělesné váhy člověka tvoří voda
Svalstvo – 75 % vody Mozek – 70 – 85 % vody Krev – 55% vody Kosti – 25 % vody Trávicí soustava Oči Kůže Plíce Ledviny

5 Ztráty vody Moč – 1,5 l Pot - 500 ml – 11l Dýchání – 400 ml
Stolice – 200 ml Nemoc Aktivní činnost – sport Změny teploty Důsledkem nedostatečného pití je přetěžování ledvin a dalších orgánů, bolesti hlavy, únava, úzkost, podrážděnost, změna nálady i změna chování.

6 Voda v našem těle Vstřebávání vody začne hned v ústech, pokračuje v jícnu, žaludku a tenkém střevě, odkud přechází do krve.Vodou obohacená krev je přiváděna do jater,pak dolní dutou žílou do pravé srdeční síně,odkud je přečerpána do pravé srdeční komory. Dále je vypuzena do plic,kde je krev okysličena.Odtud jde zpět do levé srdeční síně a levé srdeční komory. Z levé komory vystupuje aorta,kterou je krev rozváděna do tepen celého těla,část jde do hlavy,část do horních končetin,většina pak do trupu a jeho orgánů a zbytek do dolních končetin. Dvě tepny odbočují ze středu aorty a vedou krev do ledvin.Ledvinami proteče asi 2000 litrů za 24 hodin.

7 Organismus dospělého člověka má 5 litrů krve, celý objem krve projde ledvinami za 24 hodin asi 400x. V ledvinných klubíčkách je z krve filtrována tekutina s odpadními látkami. V kanálcích se voda i s minerály vstřebává zpět do krve, zatímco odpadní látky odcházejí močí. Tato činnost udržuje naše srdce i organismus v dobrém stavu. Tím, že pijeme během dne dostatek vody, pomáháte ledvinám v jejich činnosti.

8 Co nepít ? Co pít ? limonády vodu nápoje cola bylinkové čaje černý čaj různé nesla - káva zené minerálky alkohol

9 Další užití vody Vodoléčba – jsou to jednoduché, ale účinné procedury, jejichž prostřednictvím lze léčit mnohé nemoci. Zvyšují obranyschopnost organizmu a odolnost těla vůči chladu, zlepšují krevní oběh, brzdí zánětlivé procesy, regulují hormonální a vegetativní nervový systém. Koupele (studené, horké, střídavé), obklady (studené, teplé), kataplazmata, střiky, sauna, omývání, zábaly.

10 Když si dáme sprchu na tělo, cítíme se dobře a osvěženi, stejně tak se cítí i naše orgány, když jim dopřejeme vnitřní sprchu. Proto nezapomínejme na . . vodu. . .


Stáhnout ppt "VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google