Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ISS – Mezinárodní vesmírná stanice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ISS – Mezinárodní vesmírná stanice"— Transkript prezentace:

1 ISS – Mezinárodní vesmírná stanice
Veronika Jakubčíková 4.B

2 Hlavní témata Vznik Stavba a struktura Funkce a využití
Život na palubě Přelety nad Plzní Budoucnost ISS Závěr ( co mne čeká po maturitě)

3 Vznik ISS Myšlenka vesmírné stanice vznikla v roce 1984 v USA. ( Ronald Reagan – Freedom) Finanční potíže - připojení Kanady, Japonska, Evropy a Ruska Počáteční přípravy 1995 – 1998 Start 1. modulu – ZARJA ( ruský modul) Start 2. modulu – UNITY ( americký )

4 Vznik Vynesení modulů Zarja a Unity

5 Stavba a struktura Stavba ISS je uskutečňována za pomoci amerických raketoplánů a ruských raket Proton a Sojuz. Po spojení Unity a Zarjy docházelo k postupnému připojování dalších vesmírných modulů. Prvním z nich byl ruský Zvezda v roce Po tomto připojení mohli stanici obydlet první stálí kosmonauté.

6 Stavba a struktura Téhož roku přivezl raketoplán Atlantis modul Destiny. V roce 2001 vynesl raketoplán Discovery nákladový modul Leonardo. Velmi důležitou součást vynesl raketoplán Endevour – robotickou paži – Canadarm 2. Z důvodu zvýšené energetické spotřeby byly mezi připojováním jednotlivých modulů připojeny také další solární panely.

7 Stavba a struktura Po několikaleté odmlce po havárii raketoplánu Columbia ( 2003), byl v roce 2007 vynesen americký modul Harmony. 1. evropský modul byl připojen k ISS v roce 2007 – Columbus. Japonsko přispělo svým logistickým modulem Kibó.

8 Stavba a struktura Důležitou součástí stanice jsou také podpůrné moduly. Jedním z nejnovějších (2010) je např. modul s označením Node 3.

9 Stavba a struktura

10 Funkce a využití Základní funkcí ISS je vědecký výzkum těchto oborů:
Biologie Fyziky Astronomie Meteorologie K pokusům se využívá 3 laboratorních modulů: Americký Destiny Evropský Columbus Japonský Kibó

11 Funkce a využití V oblasti biologie se zkoumá zejména vliv dlouhodobého pobytu člověka ve vesmíru. Dále se zkoumá psychický stav člověka ve stísněných prostorách. Provádí se zde fyzikální pokusy, které nelze uskutečnit na Zemi. (mikrogravitace) Sledují se dlouhodobé změny počasí a klima.

12 Život na palubě Vesmírnou stanici trvale obývá 2-6 kosmonautů. Z toho 2 Rusové, zbylá místa připadají americké, evropské, japonské a kanadské straně. Střídání posádek probíhá většinou po 6 měsících.

13 Život na palubě Denní program posádky je rozdělen mezi 3 základní činnosti: Údržba stanice (zabere nejvíce času) Výzkumná činnost Tělesná cvičení Jelikož posádka zažije za 1 den 16 západů a východů slunce, řídí se vesmírná stanice podle greenwichského času (Anglie).

14 Život na palubě Typický den na stanici vypadá následovně:
Posádka vstává v 6h a začíná svůj den obhlídkou stanice. Po snídani a ranní hygieně rozdělí velitel lodi práci na dopoledne. Poté následuje 1. hodinové fyzické cvičení. Kolem 13h je vyhrazen čas na oběd. Zbytek dne vyplňují další úkoly a 2. fyzické cvičení.

15 Život na palubě Před 20h se večeří, následuje hodnocení splněné práce a rozdělení dalších úkolů. Posádka se ukládá ke spánku po posledním předání instrukcí ze Země okolo 21:30h. Posádka pracuje 10h ve všední dny a 5h v sobotu. Zbytek času posádka relaxuje.

16 Život na palubě Provádění hygieny je na ISS poměrně složité:
Posádka nemá k dispozici žádnou sprchu, mohou se mýt pouze vlhčenými ručníky. K úspoře vody používají kosmonauti jedlé zubní pasty a bezoplachové šampóny. Pevný odpad je shromažďován v pytlích a odvážen na Zem, tekutiny jsou recyklovány k dalšímu použití.

17 Život na palubě Jídlo je posádce dováženo převážně zmražené a ve formě konzerv, včetně ovoce a zeleniny. Nápoje jsou k dispozici ve formě prášku a smíchají se s vodou před konzumací. Polévky jsou podávány v igelitových pytlících a konzumují se pomocí brček.

18 Přelety nad Plzní Za jasné oblohy můžeme téměř každý den sledovat přelet mezinárodní vesmírné stanice nad našimi hlavami. Je to možné díky jejím rozměrům, jelikož je více než 100m dlouhá, a létá relativně nízko, ve výšce asi 350km. Odraz slunečních paprsků probíhá hlavně od solárních panelů.

19 Přelety nad Plzní Na ukázku uvádím tabulku s přelety v nejbližších dnech: Datum Jasnost Čas Výška Azimut 29.4. -3,5 20:59:00 75 ZSZ 30.4. 21:23:25 61 1.5. -2,2 21:47:55 27 Z 2.5. -1,0 22:13:09 12 ZJZ 3.5. -2,1 21:01:14 4.5. -0,9 21:26:24 5.5.

20 Přelety nad Plzní Přelet, který můžeme pozorovat trvá od 2-7 minut.
Pro výpočet časů přeletů pro jakýkoliv datum a místo na Zemi, můžete použít webové stránky (anglicky) Omezené tabulky lze najít i v českých vyhledávačích po zadání klíčového slova – „přelety ISS“.

21 Budoucnost ISS Finanční nákladnost projektu dokončení ISS stále oddaluje. Předpokládá se přidání dalších obytných i podpůrných modulů. Výsledná stavba bude měřit přibližně 110m na délku a 75m na šířku. Po dokončení bude stanici obývat stálá 6-ti členná posádka. Většina úprav na stanici by měla být hotova tento rok, kdy také skončí lety raketoplánů.

22 Co mne čeká po maturitě Po úspěšném složení maturity bych ráda navštěvovala filozofickou fakultu v Plzni. Ráda bych se věnovala cizímu jazyku a vycestovala na delší dobu do zahraničí.


Stáhnout ppt "ISS – Mezinárodní vesmírná stanice"

Podobné prezentace


Reklamy Google