Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LÉKY POUŽÍVANÉ PŘI PORUCHÁCH KREVNÍ SRÁŽLIVOSTI A ONEMOCNĚNÍ KRVE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LÉKY POUŽÍVANÉ PŘI PORUCHÁCH KREVNÍ SRÁŽLIVOSTI A ONEMOCNĚNÍ KRVE"— Transkript prezentace:

1 LÉKY POUŽÍVANÉ PŘI PORUCHÁCH KREVNÍ SRÁŽLIVOSTI A ONEMOCNĚNÍ KRVE

2 ROZDĚLENÍ Látky používané při poruchách krevní srážlivosti
Antikoagulancia Fibrinolytika Antitrombotika Hemostatika Látky k léčbě anémií a hemopoetické růstové faktory Antianemika

3 ANTIKOAGULANCIA Jsou látky, které zabraňují srážení krve účinkem na jednotlivé koagulační fáze: vnitřní (intrinsic) : aktivace faktoru IX vitaminem K, vnější (extrinsic) : aktivace faktoru VII vitaminem K, společná cesta : aktivace faktoru X a konverze fibrinogenu na fibrin dělí se dle způsobu podání a dle působení (in vivo, in vitro), HEPARIN směs vysoce elektronegativních kyselých mukopolysacharidů, který je produkován žírnými buňkami, v normálně cirkulující krvi je přítomen pouze stopově,

4 farmakologický účinek:
snižuje adhezivitu destiček k endoteliálním buňkám a snižuje vyplavování destičkového růstového faktoru, aktivuje tělu vlastní glykoprotein antitrombin III (jeho antikoagulační účinek působí in vivo i in vitro), není absorbován po p.o. aplikaci, podává se parenterálně; je indikován k rychlému navození antikoagulačního účinku, při profylaxi a terapiích trombóz a embólie nežádoucí účinky: krvácení do močového a trávícího ústrojí; látky inhibující funkci trombocytů (kyselina acetylsalicylová) zvyšují nebezpečí krvácení, specifický antagonista je protamin (protaminsulfát), který je podáván při předávkování heparinem.

5 KUMARINY a HYDROXYKUMARINY
Pro syntézu koagulačních faktorů je významný vitamín K, který katalyzuje konverze některých prekurzorů koagulačních faktorů (protrombin, faktor VII, IX, X), působení kumarinových derivátů spočívá v inhibici účinku vit.K na systém koagulačních faktorů Vitamin K je antidotum působení těchto látek. (přirozeně se vyskytující K1 (fytomenadion) a K2, K3 (menadion) je účinnou látkou mnoha registrovaných přípravků s indikací léčby onemocnění provázených zvýšenou krvácivostí: alimentární intoxikace provázené vnitřním krvácením, krevní sraženiny ve vejcích,k odstranění nežádoucích účinků farmak při terapii salicyláty).

6 WARFARIN Je kumarinové antikoagulancium, po p.o. podání se dobře resorbuje (perorální antikoagulancia), působí pouze in vivo, nástup koagulačního účinku je pomalý; nejdříve musí dojít ke katabolismu koagulačních faktorů; vrchol účinku asi za 3 dny po podání, použití: podobné jako u heparinu – profylaxe trombóz a embólií po operaci, terapie trombóz, nežádoucí účinky: krvácení do dutých orgánů (žaludek, střevo, močové cesty), podkožní krvácení apod.; z těchto důvodů jsou kontraindikovány p.o. antikoagulancia při závažných onemocněních jater, ledvin, gastrointestinálních ulcerací, je znám hlavně jako deratizační prostředek.

7 FIBRINOLYTIKA (TROMBOLYTIKA)
Látky rozpouštějící krevní sraženiny. Fibrinolytický systém je funkčním protipólem koagulačních systémů. Fibrinolýza je iniciována aktivací proenzymu plasminogenu na plasmin, který katalyzuje degradaci fibrinu. Látky, které plasminogen aktivují :

8 Trombolytika I. Generace -neselektivní STREPTOKINÁZA
neenzymatický protein z -hemolytických streptokoků, je to nepřímo působící aktivátor plasminogenu, lýza sraženiny je doprovázena systémovou fibrinolýzou – vedlejší účinky: krvácení. UROKINÁZA polypeptidický proteázový enzym, akltivuje plasminogen přímo, různé orgány (např. uterus, prostata i další) obsahují urokinázy, které podporují rozpouštění fibrinových sraženin vzniklých po krvácení ve vývodných cestách (např. význam pro setrvání menstruační krve v tekutém stavu).

9 Trombolytika II. generace
Jsou aktivátory plasminogenu, vážou se na fibrin na povrchu krevní sraženiny – jejich aktivita je omezena na trombus. t-PA - tkáňový aktivátor plasminogenu Vazbou na fibrin působí selektivní fibrinolýzu sraženiny bez systémového ovlivnění, indikace: plicní embólie, trombóza hlubokých žil.

10 ANTIAGREGAČNÍ LÁTKY Látky podávané pro specifickou profylaxi arteriální trombózy (antiagregační terapie po infarktu do 2 hod.); obvykle se používají současně s heparinem KYSELINA ACETYLSALICYLOVÁ její antikoagulační účinek spočívá v inhibici agregace destiček Podobně i další nesteroidní protizánětlivé látky: IBUPROFEN Důležitá pro snížení trombotizace arterií je dávka – nízká a kontinuální.

11 HEMOSTATIKA Léčiva pro zmírnění nebo zastavení krvácení při poranění nebo chirurgickém zákroku, rovněž při onemocnění s projevy nadměrného krvácení. adstringencia – působení lokálně vysrážených bílkovin pouze pro povrchové použití (chlorid železnatý, kyselina taninová), epinefrin a norepinefrin – vasokonstrikční účinek ve formě tampónu intranasálně, systémová hemostatika – krevní produkty z čerstvé krve, zmrazená plazma, plazma obohacená o krevní destičky, humánní fibrinogen.

12 ANTIANEMIKA Dělení se dle deficience, na základě které anémie vznikla:
anémie z nedostatku železa, anemie z nedostatku vitamínu B12, anémie z nedostatku kyseliny listové.

13 ŽELEZO Železo je potřebné pro tvorbu Hb. Je absorbováno převážně jako Fe2+, trojmocné je redukováno na dvojmocné v kyselém prostředí žaludku. Hlavním místem absorbce je proximální část duodena, kde je v enterocytech Fe2+ oxidováno zpět na Fe3+, které se váže na protein apoferitin za vzniku feritinu, z mukozních buněk je vyplavován do krve, kde se váže na transferin – transportní protein a ukládá se do jater, sleziny a kostní dřeně opět ve formě feritinu. Symptomy nedostatku železa tvoří tzv. anemický syndrom: slabost, únava, dušnost. Léčba je suplementace železa ve formě solí. Pro parenterální aplikaci jsou vhodné soli jako dextran, sacharát, pro p.o. aplikaci např. fumarát

14 VITAMÍN B12 Vitamín B12 a kyselina listová jsou důležité pro syntézu purinových a pyrimidinových bází a jejich inkorporace do DNA. Nedostatek má za následek poruchy dělení buněk a poruchy jejich vývoje – kostní dřeň pak obsahuje abnormální buňky –megaloblasty, které se vyvíjí dále v makrocyty, tzv. megalobastová makrocytární anémie: snížené celkové množství Hb. Léčba nedostatku vitamínu B12 : injekcemi kyankobalaminu ve vysokých dávkách, dokud se krevní obraz nevrátí k normě.

15 KYSELINA LISTOVÁ PYRIDOXIN
Je syntetizována mikroorganismy střevní mikroflóry, u megaloblastové makrocytární anémie, která je způsobena nedostatkem kyseliny listové a vit. B12 je nutno aplikovat oba vitamíny současně. PYRIDOXIN Deficience pyridoxinu je hlavní příčinou sideroblastické anemie.

16 HEMOPOETICKÉ RŮSTOVÉ FAKTORY
Jsou látky, které udržují rovnováhu mezi autoobnovou krevních buněk a jejich diferenciací na různé druhy krevních buněk, jsou to glykoproteiny, které jsou normálně přítomny v krevní plazmě ve velmi nízkých koncentracích ERYTROPOETIN Je růstový faktor, který reguluje proliferaci a vyzrávání erytrocytů, signálem k produkci je ztráta krve nebo nízká tkáňová tenze O2.

17 EPOETIN Je rekombinantní humánní erytropoetin stimulující tvorbu erytrocytů, indikace: anémie doprovázející chronická onemocnění (chronické zánětlivé stavy, nádorová onemocnění, chronické selhání ledvin psů a koček).


Stáhnout ppt "LÉKY POUŽÍVANÉ PŘI PORUCHÁCH KREVNÍ SRÁŽLIVOSTI A ONEMOCNĚNÍ KRVE"

Podobné prezentace


Reklamy Google