Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu:
CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_BI608 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník 3. ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Ekologie – Cyklus dusíku Předmět: Biologie Způsob využití: Formou prezentace si uvědomit přeměnu dusíkatých látek v přírodě a které organismy a činnosti se na jeho koloběhu podílejí. Klíčová slova: Amonifikace, nitrifikace, denitrifikace. Druh učebního materiálu: Prezentace

2 CYKLUS DUSÍKU Je velmi složitý.
Hlavním zdrojem je dusík v atmosféře (78%). Volný vzdušný dusík jsou schopny vázat jen některé organismy. Vazači dusíku – některé skupiny volně žijících půdních bakterií a bakterie symbioticky žijící v hlízách na kořenech bobovitých rostlin. Zelené rostliny ho přijímají v podobě dusičnanů a využívají ho k tvorbě bílkovin.

3 AMONIFIKACE přeměna dusíkatých organických látek na amoniak
Dusík díky potravním řetězcům proniká od rostlin do těl živočichů (býložravci – masožravci), částečně využívají k tvorbě bílkovin, nukleových kyselin a částečně ho vylučují močí. Při rozkladu odumřelých těl rostlin a živočichů (díky rozkladačům – amonizační bakterie, houby) vzniká humus a uvolňuje se dusík v podobě amoniaku.

4 NITRIFIKACE DENITRIFIKACE
Nitrifikační bakterie přeměňují amoniak na dusitany a následně dusitany na dusičnany, které mohou rostliny opět přijímat kořeny s ostatními minerálními látkami z půdy. Amoniak může být také uvolněn do ovzduší a vrácen do půdy rozpuštěn v dešťové vodě. DENITRIFIKACE Díky denitrifikačním bakteriím se dusičnany přeměňují na plynný dusík, který se uvolní do ovzduší.

5 CYKLUS DUSÍKU Atmosférický dusík je obohacován i sopečnou činností a spalovacími procesy. Působením slunečního záření a bouřkových výbojů vznikají v ovzduší také dusičnany. Nepřirozený výskyt dusíku v přírodě je lidskou činností – hnojením půd i rybníků – přemnožení sinic, ohroženy zásoby podzemní vody.

6

7 POUŽITÉ ZDROJE Obr.1 [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: ŠLÉGR, Jiří; KISLINGER, František; LANÍKOVÁ, Jana. Ekologie a ochrana životního prostředí: pro gymnázia. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2002, 160 s. ISBN KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Scientia, 1994, 88 s. ISBN


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google