Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Poloha, rozloha, členitost
Jižní Amerika leží na jih od Panamské šíje jižní polokoule (obratník Kozoroha) a menší část severní polokoule (od rovníku na sever) západní polokoule čtvrtý největší světadíl méně členité pobřeží (nejvíce na jihu) Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Střední Amerika a Latinská Amerika
Latinská Amerika a Karibik Střední Amerika: pás mezi Panamskou a Tehuantepeckou šíjí Latinská Amerika: Střední a Jižní Amerika (hovoří se zde španělsky a portugalsky) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Povrch Andy – Aconcagua podél pobřeží Tichého oceánu – Andy (nejdelší pohoří, v Severní Americe název Kordillery) nejvyšší hora – Aconcagua (6 959 m n. m.) dále pak Guyanská a Brazilská vysočina; Amazonská a Laplatská nížina Amazonská nížina Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Podnebí tropické vlhké tropické střídavě vlhké tropické suché
Jižní Amerika – podnebí tropické vlhké tropické střídavě vlhké tropické suché subtropické mírné horské Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Vodstvo nachází se zde největší řeky světa
Amazonka nachází se zde největší řeky světa většina řek ústí do Atlantského oceánu Amazonka – nejdelší a nejvodnatější řeka světa další řeky – např. Paraguay a Paraná Ústí Amazonky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Přírodní krajiny – step
Step – pampa Argentina a část Brazilské vysočiny (pampy) travnatá oblast Přírodní krajiny – poušť a polopoušť Atacama západní pobřeží Jižní Ameriky poušť Atacama – nejsušší místo světa Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Přírodní krajiny – monzunové subtropické a tropické lesy
Mangrovník východ Brazílie a Paraguaye mangrovníky aligátor, krokodýl, želva, plameňák, jaguár Plameňák Jaguár Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Přírodní krajiny – tropický deštný les
Lenochod Amazonská nížina, část Brazilské a Guyanské vysočiny lenochod, mravenečník, opice – vřešťan, malpa, papoušek, anakonda, krokodýl, kajman, piraňa Anakonda Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Přírodní krajiny – savana
Chřestýš tropické oblasti s nízkým úhrnem srážek (střídání období dešťů a sucha) travnaté porosty chřestýš, lenochod, nravenečník Mravenečník Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Obyvatelstvo Jižní Ameriku kolonizovali Španělé a Portugalci
Indiánka Jižní Ameriku kolonizovali Španělé a Portugalci v průběhu kolonizace Indiáni (původní obyvatelé) vytlačováni počet obyvatel stále roste Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Obyvatelstvo mluví se zde převážně španělsky (v Brazílii portugalsky)
Politická mapa Jižní Ameriky mluví se zde převážně španělsky (v Brazílii portugalsky) křesťanství rozložení obyvatel nerovnoměrné (nejvíce při pobřeží) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Hospodářství – zemědělství
Kávovník rostliny původem z Ameriky: lilek brambor, lilek rajče, kukuřice, slunečnice, kakaovník, fazol dnes převažuje pěstování: kávovník, kakaovník, banánovník, tropické ovoce; obilí chov skotu Banánovník Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Hospodářství – průmysl a nerostné suroviny
bohaté zdroje nerostných surovin Venezuela – ropa a zemní plyn Brazílie – železná ruda, zlato, stříbro Brazílie – strojírenství Těžba ropy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Státy andské země (Peru, Ekvádor, Bolívie, Kolumbie, Venezuela, Chile)
Politická mapa Jižní Ameriky andské země (Peru, Ekvádor, Bolívie, Kolumbie, Venezuela, Chile) laplatské země (Argentina, Paraguay, Uruguay) tropická Jižní Amerika (Brazílie, Guyana, Surinam) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Zdroje – použitá literatura
SVATOŇOVÁ, Hana, KOLEJKA, Jaromír, CHALUPA, Petr, HÜBELOVÁ, Dana. Zeměpis pro 7. ročník Putování po světadílech, 1. díl. 1. vyd. Brno : nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., ISBN s. 24 – 59. Zdroje – obrázky Mapa světa – Jižní Amerika Volně šiřitelné Satelitní snímek – Jižní Amerika Fyzickogeografická mapa – Jižní Amerika Tematická mapa – Latinská Amerika GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – Aconcagua Satelitní snímek – Amazonská nížina Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Zdroje – obrázky Mapa – podnebí Jižní Ameriky Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – Amazonka GNU Free Documentation License, Version 1.2 Satelitní snímek – ústí Amazonky Volně šiřitelné Foto – step (pampa) Foto – Atacama Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Foto – mangrovník Foto – plameňák Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Zdroje – obrázky Foto – jaguár Volně šiřitelné Foto – lenochod Foto – anakonda GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – chřestýš Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – mravenečník Foto – indiánka Politická mapa Jižní Ameriky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Zdroje – obrázky Foto – kávovník GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – banánovník Foto – těžba ropy Creative Commons Attribution 2.5 Brazil license Politická mapa Jižní Ameriky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google