Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a."— Transkript prezentace:

1 Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Austrálie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Poloha a rozloha nejmenší obydlený kontinent jižní polokoule
osamocená pevnina (na třech stranách obklopena otevřeným oceánem) u severovýchodního pobřeží – Velká útesová bariéra (největší korálový útes světa) Velká útesová bariéra Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Členitost a povrch málo členité pobřeží největší ostrov – Tasmánie
povrch většinou rovinatý podél východního pobřeží – Velké předělové pohoří, na jihu přechází v Australské Alpy Australské Alpy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Podnebí většina leží v tropickém pásu – převážná část vnitrozemí tropické suché podnebí na východě kontinentu tropické vlhké podnebí jih Austrálie subtropické podnebí Podnebí v Austrálii Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Vodstvo nejsušší kontinent
Říční síť v Austrálii nejsušší kontinent více než polovina kontinentu – bezodtokové oblasti jediný rozsáhlý říční systém – řeka Murray s přítokem Darling Řeka Murray Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Přírodní krajiny 70 % kontinentu zabírají pouště a polopouště
Australská poušť 70 % kontinentu zabírají pouště a polopouště dále pak savany (buš) a tropické deštné lesy velké množství endemických druhů (např. klokan, koala, pes dingo, ptakopysk podivný a ježura australská) Klokan Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Osidlování Austrálie James Cook hlavní zásluha na objevování a osidlování – britský mořeplavec James Cook území poté prohlášeno britskou kolonií původní obyvatelé Austrálie – Austrálci (černoši) Australští černoši Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Obyvatelstvo nejméně zalidněný kontinent (20 mil.)
nerovnoměrné rozmístění obyvatel: většina žije ve městech na východním pobřeží vysoká životní úroveň většina dnešních obyvatel – běloši úřední jazyk – angličtina Mapa Austrálie – města Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Stát na australském kontinentě leží jediný stát: Australský svaz (tvoří ho šest spolkových států a dvě teritoria) Mapa Austrálie – správní členění Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Města hlavní město Canberra
známá a velká města: Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide, Perth Canberra – parlament Melbourne – centrum Sydney – most, opera, centrum Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Hospodářství vyspělý stát s moderním zemědělstvím, rozvinutým průmyslem a službami světový producent pšenice a největší produkce vlny na světě (chov ovcí) velké nerostné bohatství (rudy, uhlí, ropa, drahokamy – diamanty) Chov ovcí v Austrálii Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Poloha a členění ostrovy a souostroví v západní a střední části Tichého oceánu samostatné státy i území spravovaná jinými státy Oceánii členíme do tří oblastí: Polynésie, Melanésie, Mikronésie Mapa Oceánie – oblasti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Polynésie Velikonoční ostrov – Moai-sochy patří sem např. Nový Zéland, Samoa, Tonga, Tuvalu, Hawaii či Francouzská Polynésie (Tahiti), Velikonoční ostrov Nový Zéland: nejvyspělejší stát Oceánie, třetina obyvatel – původní obyvatelstvo Maorové, stát s neporušenou nádhernou přírodou (natáčel se zde film Pán prstenů) Nový Zéland – příroda Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Melanésie patří sem např. Papua-Nová Guinea, Nová Kaledonie, Fidži, Šalamounovy ostrovy, Vanuatu ostrov Nová Guinea: řada málo prozkoumaných domorodých kmenů Papuánec Mikronésie patří sem např. Palau, Federativní státy Mikronésie, Marshallovy ostrovy, Nauru, Kiribati Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Zdroje – použitá literatura
SVATOŇOVÁ, Hana. Zeměpis pro 7. ročník Putování po světadílech, 2. díl. 1. vyd. Brno : nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., ISBN s. 44 – 55. Zdroje – obrázky Mapa světa – Austrálie a Oceánie Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Satelitní snímek Austrálie Volně šiřitelné Satelitní snímek Velké útesové bariéry Panoramatický snímek – Australské Alpy GNU Free Documentation License, Version 1.2 Mapa – podnebí Austrálie Mapa Austrálie – obecně zeměpisná Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Zdroje – obrázky Foto – řeka Murray GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – australská poušť Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – klokan Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Portrét – James Cook Volně šiřitelné Australští černoši Mapa Austrálie – města Mapa Austrálie – správní členění Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Zdroje – obrázky Vlajka Austrálie Volně šiřitelné Znak Austrálie Foto – Canberra (parlament) GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – Sydney (most, opera) Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – Melbourne (centrum) Foto – chov ovcí v Austrálii Mapa Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Zdroje – obrázky Mapa Oceánie – oblasti Volně šiřitelné Foto – Nový Zéland (příroda) Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – Velikonoční ostrov (Moai-sochy) Foto – Papuánec GNU Free Documentation License, Version 1.2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a."

Podobné prezentace


Reklamy Google