Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY"— Transkript prezentace:

1 MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 Pohlavní systém muže zajišťuje tři hlavní funkce: tvorba spermií – spermatogeneze realizace pohlavního spojení – koitus produkce pohlavních hormonů, které zasahují do látkové výměny organismu EU-OP VK VY_32_INOVACE_P10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

2 MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY
Dělí se na: pohlavní žlázy – varlata vývodní cesty – nadvarlata, chámovody a přídatné žlázy hlavní ústrojí ústrojí - pyj Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

3 VARLATA Párové vejčité orgány 4-5 cm dlouhé a 2-3 cm široké.
uloženy mimo břišní dutinu v šourku na povrchu silné vazivové pouzdro, přepážky rozdělují vnitřní prostor na několik oddílů v oddílech varlete stočené semenotvorné kanálky Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

4 SPERMIE Spermie se začínají tvořit od 13. až 14. roku. Vyvíjejí se od puberty až po stáří. Ve varlatech se v semenotvorných kanálcích tvoří mužské pohlavní buňky – spermie. Pro jejich tvorbu a zrání je důleité umístění varlat v šourku, kde je asi o 4 stupně celsia nižší teplota než v dutině břišní. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

5 VÝVODNÍ POHLAVNÍ CESTY
Vývodní pohlavní cesty tvoří: - nadvarlata chámovody přídatné žlázy Nadvarlata – shromaždiště a funkční dozrávání spermií. Chámovody – trubice dlouhá asi 40 cm, probíhá od nadvarlete šourkem do zevního otvoru tříselného kanálu, prochází kanálem do dutiny břišní, kde se stáčí do pánve a ústí pod močovým měchýřem do močové trubice. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

6 PŘÍDATNÉ POHLAVNÍ ŽLÁZY
Semenné váčky Prostata Produkují látky, které poskytují spermiím vhodné prostředí a spolu s nimi tvoří bělavou vazkou kapalinu typického zápachu, které se říká chám - semeno. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

7 PROSTATA Leží pod dnem močového měchýře na svalovém dnu pánve, velikost kaštanu, středem prochází močová trubice: na povrchu vazivo, uvnitř vytváří laloky svalový a žláznatý orgán produkce řídkého, mléčně zakaleného sekretu, zásadité povahy Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

8 PYJ – zevní pohlavní orgán muže
Je tvořen jedním nepárovým a jedním párovým topořivým tělesem. Topořivá tělesa jsou z houbovité tkáně s bohatým cévním zásobením: naplnění dutinek krví – erekce kolem zevního ústí močové trubice – žalud penis v oblasti žaludu kryt předkožkou Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

9 Popiš obrázek: 1.________________ 2.________________
3.________________ 4.________________ 5.________________ 6.________________ 7.________________ 8.________________ Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

10 POPIS OBRÁZKU: 1. močový měchýř 2. semenné váčky 3. prostata (G-bod) 4. přídavné žlázy 5. močová trubice 6. chámovod 7. nadvarlata 8. varlata Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

11 ODKAZY biologie.amoskadan.cz/files/bi/Pohlavni_soustava_muze.pps
Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – pracovní seit pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – učebnice pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.


Stáhnout ppt "MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google