Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702"— Transkript prezentace:

1 SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 Sluch má význam nejen pro vnímání zvuků, ale zejména umožňuje člověku dorozumívání s ostatními lidmi. Sluchové ústrojí tvoří ucho, které se dělí na: vnější, střední, vnitřní. EU-OP VK VY_32_INOVACE_P12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

2 UCHO kost spánková polokruhové kanálky kovadlinka kladívko ušní boltec
obr. 17 kovadlinka kladívko ušní boltec hlemýžď zvukovod třmínek bubínek Eustachova trubice Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

3 VNĚJŠÍ UCHO Skládá se z boltce, zevního zvukovodu a bubínku.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

4 STŘEDNÍ UCHO Je uloženo v dutině kosti spánkové.
Spojeno s nosohltanem Eustachovou trubicí. Tvoří ho bubínková dutina, ve které jsou 3 sluchové kůstky, navzájem spojené. Jejich názvy jsou odvozené od předmětů, které svým tvarem připomínají: KLADÍVKO TŘMÍNEK KOVADLINKA Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

5 VNITŘNÍ UCHO Je tvořeno sprirálovitě vinutým kanálkem, naplněným tekutinou - tzv. hlemýžděm. Rozvlněním tekutiny vnitřního ucha zvukovými vlnami se podráždí sluchové buňky, které toto podráždění přivedou do sluchového ústředí v mozkové kůře. V dutině spánkové kosti ústrojí pro vnímání polohy a pohybů těla – v tzv.bludišti. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

6 Přiřaď k částem ucha číslo:
Boltec ____ Eustachova trubice ___ Ústrojí rovnováhy ____ Hlemýžď ____ Střední ucho ____ Bubínek ____ Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

7 ODKAZY http://www.zeny.cz/magazin/zdravi/jak-pecovat-o-usi-.aspx
Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – pracovní seit pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – učebnice pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.


Stáhnout ppt "SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702"

Podobné prezentace


Reklamy Google