Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM."— Transkript prezentace:

1 UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Digitální učební materiál DUM

2 Člověk získává: 87 %informací o okolí zrakem 9 %informací o okolí sluchem 4 %informací o okolí jinými smys

3 Co je to DUM Digitální učební materiály jsou dostupné v elektronické podobě, jsou využitelné přímo ve výuce bez dalších úprav.

4 Co je to DUM prezentace (Power Point, Zoho Show, Smart) vlastní nahrávka, video, zvukové ukázky, animace příprava na interaktivní tabuli pracovní listy

5 Co si uvědomit při tvorbě DUM DUM slouží nejen pedagogovi, ale především žákovi DUM není přednáškou, ale didaktickou pomůckou pro učitele DUM - jeho obsah musí být v souladu s platnou legislativou (autorský zákon) a normami (pravidla typografie)

6 Co si uvědomit při tvorbě DUM stanovit si cíl prezentace

7 Jak má vypadat snímek dodržovat pravidla 5x5 na každý snímek umístíme max. 5 bodů – hesel, obrázků, odrážek textů apod. na řádek umístit max. 5 slov - myšlenky zformulovat do klíčových hesel (pozor na složitá souvětí !)

8 Jak má vypadat snímek určit stejné pozadí a stejné prvky dbát na vizuální hodnotu snímku – vhodná kombinace barev písma a pozadí kvůli čitelnosti

9 Obrázky, fotografie stáhnout a zobrazit v dostatečné velikosti (doporučujeme min. 600x600 pixelů) měly by pokrývat alespoň čtvrtinu snímku, pokud nepředstavují pouhý dekorativní doplněk (pozor na rozlišení snímků)

10 Písmo určit stejnou velikost písma používat vždy písmo větší velikosti než 20 (bodů) pro velikost písma, brát v úvahu počet posluchačů a velikosti místnosti.

11 Písmo do 13 m - 26 bodů nad 13 m - 60 bodů Pro třídu 25 žáků doporučujeme: Nadpis : 44 bodů Text : 36 bodů

12 Písmo nepodtrhujeme (podtržení znamená odkaz) pro zvýraznění klíčových slov použijte : bold (tučný) text jinou barvu písma vyvarujte se kurzívy, která se při projekci jeví neostře a hůře se čte.

13 Písmo Bezpatkové vs patkové písmo TEXT, TEXT, text

14 Písmo Patkové písmo: Times New Roman, Georgia čte lidské oko pomaleji. (používejte - na nadpisy, aby vašim posluchačům více utkvěly v paměti)

15 Písmo Bezpatkové písmo: Verdana, Arial, Tahoma, Trebuchet MS, používejte na běžný text, posluchači si rychleji udělají přehled o obsahu snímků.

16 Odkazy odkaz musí být odlišen od ostatního textu používá se jiná barva, která je výrazná a dostatečně se liší od barvy textu i pozadí www.wikipedia.com

17 Autorská práva obrázky fotografie, hudba jsou předmětem autorského práva obrázek „volně“ umístěn na Internetu, neznamená, že je možno ho volně šířit potřebné povolení nebo dohoda s držitelem práv (viz. autorský zákon)

18 Autorská práva Volně můžeme stahovat pod licencí: www.creativecommons.com www.wikipedia.com www.publicdomain.com www.openfoto.net www.4freephotos.com www.leuksman.com/misc www.clker.com

19 DUM – grantová pravidla úvodní snímek dle předlohy poslední snímek – anotace (použité zdroje, musí být zaznamenány dle autorského práva – při tvorbě citací doporučujeme využít portál www.citace.com ) www.citace.com

20 DUM – grantová pravidla ke každému snímku doložit metodický postup (přímo na snímku nebo závěrem) ke každé úloze doložit řešení (závěrem nebo v příloze)

21 DUM – grantová pravidla obrázky, fotografie, videa označujte na snímcích pořadovým číslem (vzor: obr. č.1, fot. č.1, video č.1) každý DUM tvoří 6 a více snímků (bez úvodní stránky, anotace, metodiky a přílohy)

22 Autoři Předmět: Třída: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: Název Anotace Klíčová slova

23 Zdroje ŠOSTÝ, Zbyněk. Úvod do problematiky tvorby digitálních učebních materiálů. In Výukový materiál pro projekt Perspektiva 2010. [s.l.] : [s.n.], 2010. s. 10

24 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM."

Podobné prezentace


Reklamy Google