Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace Nebeská znamení Vytvořila: Zdeňka Kellerová 28.2.2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace Nebeská znamení Vytvořila: Zdeňka Kellerová 28.2.2008."— Transkript prezentace:

1 Prezentace Nebeská znamení Vytvořila: Zdeňka Kellerová 28.2.2008

2 Nebeská znamení Nebeská znamení,co to vlastně je? Nebeská znamení,co to vlastně je? Duha Duha Měsíční úplněk Měsíční úplněk Zapadající Venuše Zapadající Venuše Ukázka Saturnu Ukázka Saturnu

3 Nebeská znamení První výtvarné záznamy o podivných kolech, obloucích a skvrnách kolem Slunce pocházejí již z doby bronzové. Našim předkům se tehdy nezjevovaly na obloze žádná zlá znamení, nýbrž celkem časté atmosférické úkazy, pro které ve 4. století př. n. l. zavedl přírodovědec Aristoteles pojmy. Halových jevů existuje celá řada a vznikají lomem a odrazem slunečního nebo měsíčního světla na ledových krystalcích rozptýlených ve vzduchu.

4 Duha Rozhodně nejznámějším jevem, který vzniká rozkladem slunečního světla na kapičkách vody, je duha. Pověstný světelný oblouk lze však občas spatřit i za nočního deště. Zdrojem světla je v tomto případě samozřejmě náš vesmírný soused. Měsíční duha je ovšem mnohem méně nápadná, než duha sluneční. Navíc je ochuzena o pestrou paletu barev a její půvab se omezuje pouze na červenavý lem u vnějších okrajů.. Vznik noční duhy je omezen pouze na dobu kolem úplňku, kdy bývá měsíční svit dostatečně intenzivní. Měsíční duhy si tedy všimne jen málokdo a není divu, že do dob Aristotelových byla noční duha považována za pověru. Rozhodně nejznámějším jevem, který vzniká rozkladem slunečního světla na kapičkách vody, je duha. Pověstný světelný oblouk lze však občas spatřit i za nočního deště. Zdrojem světla je v tomto případě samozřejmě náš vesmírný soused. Měsíční duha je ovšem mnohem méně nápadná, než duha sluneční. Navíc je ochuzena o pestrou paletu barev a její půvab se omezuje pouze na červenavý lem u vnějších okrajů.. Vznik noční duhy je omezen pouze na dobu kolem úplňku, kdy bývá měsíční svit dostatečně intenzivní. Měsíční duhy si tedy všimne jen málokdo a není divu, že do dob Aristotelových byla noční duha považována za pověru.

5 Měsíční úplněk a sopka Měsíční svit v kombinaci s oblačností umí někdy vyčarovat skutečně podivuhodná světelná představení. Měsíční svit v kombinaci s oblačností umí někdy vyčarovat skutečně podivuhodná světelná představení.

6 Obrázek Venuše na večerní obloze Fotografie Venuše,která zapadá Fotografie Venuše,která zapadá

7 Podívejme se na Saturn Na záběrech z kosmických sond je Saturn čarokrásnou planetou opásanou jemným prstenem. Bohužel, co se týká jednotlivých podrobností, je pouze slabým odvarem pestrého Jupiteru. Úhlový průměr Saturnu se totiž pohybuje kolem dvaceti vteřin, pokud započítáme i prstence, pak je dvakrát větší. Na záběrech z kosmických sond je Saturn čarokrásnou planetou opásanou jemným prstenem. Bohužel, co se týká jednotlivých podrobností, je pouze slabým odvarem pestrého Jupiteru. Úhlový průměr Saturnu se totiž pohybuje kolem dvaceti vteřin, pokud započítáme i prstence, pak je dvakrát větší.

8 Otázky První výtvarné záznamy o podivných kolech, obloucích a skvrnách kolem Slunce pocházejí již z doby? _ _ _ _ _ _ _ _ První výtvarné záznamy o podivných kolech, obloucích a skvrnách kolem Slunce pocházejí již z doby? _ _ _ _ _ _ _ _ Nejznámější jev, který vzniká rozkladem slunečního světla na kapičkách vody,je? _ _ _ _ Nejznámější jev, který vzniká rozkladem slunečního světla na kapičkách vody,je? _ _ _ _ Co umí vyčarovat měsíční svit v kombinaci s oblačností? Co umí vyčarovat měsíční svit v kombinaci s oblačností? _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Stáhnout ppt "Prezentace Nebeská znamení Vytvořila: Zdeňka Kellerová 28.2.2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google